Starou Bělou znovu zdobí kamenný kříž. S obnovou pomohl i mladík, který jej zničil

28. srpen 2019

Do ostravské Staré Bělé se vrátil kamenný kříž. Sakrální památku poničila parta výrostků. Žena zemědělce ze sousedství pak hlavního výtržníka přiměla, aby okolí kříže pomohl upravit a sehnala dotace na opravu.

„Mramorový kříž ležel tady na cestě roztříštěný na padesát kusů, samotný Kristus asi na deset nebo patnáct dílů. Byla to spoušť,“ vzpomíná Markéta Nováčková, selka a zastupitelka za KDU-ČSL.

Vše nahlásila policistům a upozornila je, že se v ten den kolem kříže pohybovala skupinka neznámých výrostků. Policisté je pak skutečně našli a v mobilech mladíků našli fotky u kříže. Sedmnáctiletý chlapec se pak přiznal, že skutečně kříž povalil na zem.

„Protože je to sedmnáctiletý klučina, tak jsem si říkala, že to tak nemůžeme nechat – on musí vědět, že se to nedělá, a že když něco zkazí, tak to musí napravit. Přes mediační a probační službu jsme si dali schůzku a byl ochoten nám s opravou pomoci. Byla jsem zvědava, jestli to splní,“ popisuje Markéta Nováčková.

A kluk, který se bavil tím, že povalil kříž s Kristem na zem, pak skutečně přišel a pomáhal s obnovou, možná i sebe sama.

autor: ada
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.