V krabičce v náprsní kapse. Tak převážel farář ostatky sv. Jana Nepomuckého

14. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Rodiny s dětmi, učitelé i důchodci. Tak vypadala pestrá skupina farníků z ostravské Staré Bělé, která si večer z Prahy přivezla ostatky sv. Jana Nepomuckého.

Událost se zřejmě zapíše tučným písmem do místní kroniky. Právě jejich vesnický kostel nese mučedníkovo jméno a dosud tam jeho ostatky neměli.

„Úžasné to bylo. Byly jsme tam všechny věkové kategorie,“ rozplývala se na svinovském nádraží jedna farnic.

Pro ostatky sv. Jana Nepomuckého si jel starobělský farář Bohuslav Novák v doprovodu asi tří desítek farníků. Cennost přivezl ve speciální krabičce v náprsní kapse.

Farníci z Ostravy jedou pro ostatky Jana Nepomuckého

Ve starobělském kostele

Třicítka farníků z Ostravy-Staré Bělé dnes míří do Prahy pro ostatky sv. Jana Nepomuckého. Ve speciální prosklené schránce je převezmou přímo v arcibiskupském paláci. Pro obyvatele této části Ostravy je to mimořádná událost. Po tomto mučedníkovi katolické církve je totiž pojmenován jejich kostel.

„Je to opravdu malinké. Je to takové kolečko asi třícentimetrové a je v tom taková malinká kostička,“ popisuje farář.

„Myslím, že je to pro farnost obrovská věc mít ty ostatky a moci se přimlouvat ke svatému Janu Nepomuckému přímo v našem kostele,“ říká jeden z farníků v doprovodu.

Ostatky teď dočasně spočinou ve farním trezoru. „Budeme shánět nějaký zdobený relikviář. To kolečko je malinké, to by ani nebylo vidět z kostela,“ uzavírá farář.

autor: ada
Spustit audio