Starousedlíci z dělnické kolonie v Bohumíně se stěhují do paneláků. Řada z nich to špatně snáší

18. únor 2020 07:50

Unikátní dělnickou kolonii z červených cihel v Bohumíně čeká nákladná rekonstrukce za 100 milionů korun. Byty nechá město zateplit zevnitř, aby uchovalo ráz slezské architektury. Stoleté domy pro dělníky z rafinérie chce pak město nabízet v licitacích novým zájemcům. Původní nájemníky čeká stěhování do paneláků a starousedlíci to nesou špatně.

„Už to mám všechno nabaleno v bednách. Nevím, jestli si na panelák zvyknu. Tady jsme měli hned zahradu a tam budu jak v kleci,“ obává se paní Anna Šnapková, která s manželem v domě z červených cihel bydlí desítky let.

Město nabízí nové bydlení jen lidem, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. „Se všemi jsme se dohodli, že momentálně půjdou do lepšího bydlení, než v kterém se do té doby nacházeli. V podstatě bylo jasné, že to přemístění bude trvalé,“ říká místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Červená kolonie v Bohumíně (vizualizace)

„Před námi vidíme ještě předzahrádky. Ty se zruší, místo nich budou balkony – každý byt bude mít minimálně jeden balkon,“ říká mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová. „Ty domy mají více než sto let a fasády nikdo nikdy nečistil,“ dodává.

Radnice do konce března vykácí dřeviny v okolí a pak nechá zbourat zchátralé kůlny.

autor: ada
Spustit audio

Související