Stav horníka zraněného při výbuchu metanu ve Stonavě se výrazně zlepšil. Už rehabilituje

20. březen 2019

Zdravotní stav těžce popáleného polského horníka zraněného před třemi měsíci při výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku se výrazně zlepšil. Nyní se muž s popáleninami na 65 procentech těla, který byl po převozu do Fakultní nemocnice Ostrava dlouhou dobu v kritickém stavu, věnuje rehabilitaci.

Pacient se nyní léčí už na standardním oddělení, je v kontaktu s rodinou i přáteli a podle lékařů je ve velmi dobré psychické kondici. Před propuštěním do domácího léčení bude muž muset podstoupit ještě drobné operační zákroky na hlavě.

„Jsem přesvědčený, že v běžném životě nebude mít vážnější komplikace a návrat do společnosti a k rodině bude plynulý a dobrý. Kvalita jeho života bude právě díky jeho psychice na velmi dobré úrovni,“ uvedl primář oddělení rekonstrukční chirurgie Ladislav Petráš. Podle něj se nyní muž připravuje na odchod domů. „(popálené) Plochy jsou z velké části zhojeny. Pacient využívá možnosti intenzivně rehabilitovat,“ doplnil Petráš. Podle něj by se muž měl rehabilitaci věnovat i po návratu domů.

Popálený horník potvrdil, že se cítí dobře. Víceméně ho nic nebolí, jen když se dotýká hlavy. „Vím, že jsem se do takového stavu dostal jen díky práci zdejších lékařů a sester. Nejhorší jsou ruce, ale snažím se a poctivě cvičím. Třeba s balonkem nebo gumou. Už se moc těším na procházky s vnukem. Nikdy jsem se nebál fárat a ani mě nikdy nenapadlo, že se mi něco takového může stát,“ uvedl prostřednictvím tiskové zprávy nemocnice popálený muž.

Neštěstí se stalo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. V oblasti 29. sloje explodoval metan a následně tam vypukl požár. Při výbuchu zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé. Jeden byl ale propuštěn krátce po hospitalizaci, další pak později.

Při výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo 13 horníků, 12 z nich je z Polska

Černá vlajka nad budovou dolu ČSM Stonava

V dole ČSM Sever na Karvinsku ve čtvrtek vybuchl metan. Na místě zahynulo 13 dělníků, 12 z nich jsou Poláci a jeden Čech. Informoval o tom mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Naďa Chattová.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů o několik dní později, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Těla zbývajících devíti horníků stále zůstávají pod zemí.

Po explozi se objevily spekulace, že se v podzemí zakrývala čidla metanu, těžební společnost OKD to ale striktně odmítla. Těžba se v nezasažených částech po explozi obnovila 27. prosince.

Klinika popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava, jejíž odborníci o popáleného horníka pečují, je jedním ze tří center v České republice, které zajišťuje superspecializovanou péči. Ročně hospitalizují kolem 600 pacientů. Třetinu tvoří děti a domácí úrazy. Muže popáleného po výbuchu metanu tady naposledy léčili v roce 2015. Měl popáleniny na téměř 90 procentech těla a po specializované několikaměsíční léčbě dnes žije běžný rodinný život.

„Ještě před 20 lety by takto popálení pacienti neměli šanci na přežití. Díky obrovskému pokroku v chirurgické i intenzivní medicíně se našemu týmu daří takovéto pacienty vrátit zpět do života,“ uvedla přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Zdenka Němečková Crkvenjaš. Její tým je složený z deseti lékařů a téměř 40 sester.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související