Stavba školní jídelny v Krnově budí mezí místními silné emoce

1. červenec 2020 06:20

Silné emoce doprovázely včerejší veřejné projednávání v Krnově o výstavbě jídelny u základní školy na Janáčkově náměstí. Rodiče žáků výstavbu podporují, aby děti nemusely chodit na oběd do vzdálené budovy jako dosud. Některým lidem v okolí školy se ale nelíbí, že přístavba by zabrala poslední kousek zeleně a navíc by zkomplikovala dopravu v už teď frekventované lokalitě.

„Jednak hluk, rozšířená doprava, zápach z kuchyně,“ popisuje paní Lenka Němcová, která bydlí nedaleko místa stavby. „Mám to přímo naproti. Stavba je mohutná, dvoupatrová, do výše tělocvičny,“ dodává.

Naopak jídelna je důležitá pro rodiče žáků. „Jsem maminkou budoucího žáka třetí třídy, takže určitě, když bude jídelna v areálu školy, to pro mne jako matku bude bezpečnější,“ říká Alena Coufalová.

Diskuze se kromě přístavby jídelny točila hlavně kolem nepřehledné dopravní situace v okolí školy. Ve studii se už dřív upravilo případné zásobování jídelny. „Studie je aktualizovaná a některé připomínky měla vypořádat. Tou hlavní je vstup zásobování, který byl původně navržen na Janáčkově náměstí a bude ze Seifertovy ulice, což bude mnohem přijatelnější pro místní,“ uvedl starosta Tomáš Hradil (SNK).

Dopravní řešení

Na projednávání se představily i dvě varianty dopravního řešení. „Najali jsme dopravního experta, který nabízí i rychlé řešení. Stačí vodorovným dopravním značením upravit organizaci dopravy. Dlouhodobé řešení počítá s vytvořením obytné zóny,“ dodal starosta.

Radnice teď má hotovou studii stavby, která se podle připomínek může ještě dopracovat.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související