U krnovské Karnoly vyroste kulturní náměstí, velké muzeum zatím nebude

15. červen 2020 06:40

Postupné opravy a zpřístupnění některých částí plánuje krnovská radnice ve vyhořelé textilce. Město letos odmítlo stamilionovou evropskou dotaci na megalomanskou přestavbu památky na muzeum. V areálu Karnoly se teď například plánuje demolice bývalé kotelny a na místě vyroste náměstí pro kulturní akce.

Areál Karnoly je teď uzavřený, tvoří ho komplex několika budov a jen jedna z nich je vyhořelá dílna s textilními stroji. Původně se měl celý areál přeměnit na muzeum, město ale odmítlo evropskou dotaci a chce jednotlivé části opravovat postupně.

Například na přelomu roku začne demolice bývalé kotelny a vznikne tak nový otevřený prostor směrem do centra města. „Necháme tam jen to, co je architektonicky hodnotné, což je fragment komínu. Celé okolí vyčistíme, zrekonstruujeme a bude tam pěkné veřejné prostranství. Budou se tam moci pořádat různé kulturní akce, koncerty,“ popisuje starosta Tomáš Hradil (SNK).

Prostor pro muzejní depozitáře

„V rámci současného kolaudačního rozhodnutí už tam jde třeba umístit depozitáře muzea,“ dodává starosta. Právě nedostatek místa v depozitářích totiž trápí současné muzeum nejvíc.

Karnola Krnov

„Často se nám stává, že za námi chodí sběratelé a nabízejí do našich sbírek i větší stroje. My je ale v tuto chvíli bohužel nemáme kam umístit. Jsme tak často v pozici, že je odmítáme, případně prosíme, zda by ještě nepočkali, až tyto prostory budeme mít,“ říká ředitelka městského informačního a kulturního centra Petra Manczalová.

Město zároveň nechává zpracovat plány na opravu poničených strojů ve vyhořelé části textilky.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související