Stavbaři už položili první vrstvu asfaltu na posledním úseku Prodloužené Rudné

6. listopad 2019 06:20

Nejsledovanější silniční stavbou v Ostravě je dokončení takzvané Prodloužené Rudné. Cesty, která odvede tisíce aut ve směru na Opavu a Bruntál. A zmizet by měly dlouhé kolony a dopravní zácpy v Ostravě-Porubě. Řidiči tudy mohli jezdit už dávno, ale posledních zhruba 400 metrů blokovala skupina místních obyvatel. Teď už má i tento úsek stavební povolení a pracuje se na něm naplno.

Jak tady na stavbě na kraji Ostravy potvrdil jeden z dělníků, rána bývají někdy opravdu mrazivá. Jsme na onom 414 metrů dlouhém posledním úseku a už je tady první vrstva asfaltu.

„Musíme udělat odvodňovací žlaby, doplňujeme drenáže v středním dělícím pásu. Vrchní finální vrstvy bychom chtěli dělat přibližně od 12. nebo 13. listopadu,“ říká stavbyvedoucí Michal Tatarík.

Pomalu roste most. I to asi nejsložitější, kvůli čemu se všechno na dlouho zastavilo, protihlukové stěny.

Čtěte také

Celá výpadovka se začala stavět před devíti lety. Teď v poslední době se jen čekalo už jen na ten poslední úsek. Ale staví se a řidiči se brzy dočkají, slibuje náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS).

„Ať to vydrží ještě chvilku. Potom stavební ruch ustane a už tam budou jen auta. Pevně věřím, že ty protihlukové stěny oblast ochrání tak, že tam nebude rachot,“ dodává náměstek.

Podle stavební firmy všechno záleží na tom, jaké bude počasí v dalších týdnech a měsících. Prodloužená Rudná by měla odlehčit velké části Ostravy už na jaře.

autor: mrk
Spustit audio

Související