Štěrkovna Open Music, Fešná Olešná, Za čest krále na Sovinci. Vyberte si z našich tipů

25. červenec 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Štěrkovna Open Music

Na tomto hudebním festivalu s mnohaletou tradicí se každý rok představují nejlepší hudební interpreti z České i Slovenské republiky. Pravidelně se koná na břehu Hlučínského jezera na Opavsku.

V pátek je areál otevřen od 15:00 do 3:30 a těšit se můžete na No Name, Vojtěch Dyk a D.Y.K., Alice, Nebe na zemi, Wohnout, Jiří Krhut, Refew & Jaroslav Oláh anebo Lybar band.

V sobotu je pak areál otevřen od 12:30 do 02:30 a mezi účinkujícími se představí Olympic, Symphonic Dance Music, Rybičky 48, Aneta Langerová, Tomáš Klus, MYDY, NEBE a Letní kapela.

Další podrobnosti a užitečné informace o festivalu najdete na webu sterkovnamusic.com.

Slavnosti Jablunkov
A na východ regionu můžete vyrazit na slavnosti. Hudební festival Slavnosti Jablunkov začíná v tamním městském lese v pátek v 16 hodin. Zahrají Desmod, Mňága a Žďorp,  Pokáč, Inekafe a Doga.

Letní opékačka v Bělském lese
Zavzpomínat si na trampské časy, opéct špekáček a klidně i zabrnkat na kytaru. Takový program na páteční večer nabízí výukový areál lesní školy Bělský les v Ostravě. Letní opékačka tam začíná v 18 hodin.

Degustace piv v Opavě
Na terase Obecního domu v Opavě se v pátek koná degustace piv. A to od 19 hodin do 20:30. Představí vám tam výrobky z českých i zahraničních pivovarů. Akci pořádá opavská kulturní organizace OKO.

Fešná Olešná

Fešná Olešná přináší 4,5 km dlouhou zážitkovou procházku kolem tohoto významného vodního díla v Povodí Odry. Můžete se na ni vypravit na koloběžce nebo pěšky, start je v pátek v 9 hodin. Od průvodce se dozvíte třeba to, proč Olešná stojí právě na tomto místě, co v okolí roste, kde je nudapláž nebo kdo byl prvním utonulým.

A pokud to tento pátek nestihnete, můžete to zkusit ještě 8. nebo 23. srpna.

Přehrada Olešná

Poznej svého farmáře
V Havířově pořádají akci zaměřenou na podporu regionálních potravin. Jmenuje se Poznej svého farmáře. Zahrnuje farmářský trh, ale také komentované vaření i zábavný program pro děti. Koná se v pátek od 8 do 15 hodin na havířovském náměstí Republiky.

Hurá k rybníkům
Tak se jmenuje sobotní rodinné zábavné odpoledne, které se koná v ostravském obvodě Jih. V areálu rybníků pod Hurou budou připraveny herní aktivity a soutěže, hrát bude kapela Neprak. Akce se koná od 14 do 21 hodin.

Špinavé prádlo v archeoparku
Taky se můžete vypravit do Archeoparku Chotěbuz-Podobora na akci Špinavé prádlo. Vyzkoušíte si tam praní prádla dobovými pracími prostředky, vyrábět se tam budou jednoduché kolíčky na prádlo a průvodci tam budou povídat něco o hygieně starých Slovanů. To všechno v sobotu od 9 do 17 hodin.

Improvizovaná procházka noční Ostravou
V sobotu se můžete vydat na noční improvizovanou komentovanou vycházku centrem Ostravy. Průvodce Petr Lexa Přendík bude při každém rozcestí dávat možnost hlasovat o tom, kudy povede trasa a u kterých objektů se zastaví. Začátek vycházky je na Prokešově náměstí ve 20.30.

Gulášové slavnosti ve Frenštátě p. R.
Pokud jste milovníci ostřejšího jídla, pak vyražte v sobotu na už 32. ročník Gulášových slavností ve Frenštátu pod Radhoštěm. Guláše se budou vařit v Amfiteátru na Horečkách. Začátek je naplánován na 9:30 a během dne se na pódiu vystřídá řada hudebních skupin.

Za čest krále na Sovinci 

Celodenní historický program připravili na oba víkendové dny na hradě Sovinci. Hrad se vám představí v době třicetileté války. Uvidíte třeba kaskadérské grotesky a přestřelky při obléhání hradu, ukázky řemesel či středověké souboje a šarvátky. Prohlídku si můžete zvolit jak venkovní kolem hradeb s nově otevřenou podzemní chodbou, tak také základní prohlídku celého hradu včetně nově otevřených expozic, interiérů a výstav nebo prohlídku určenou i pro menší děti.

Hrad Sovinec

Pokrývačská dílna u Flascharova dolu v Odrách
Práci s břidlicí si můžete v neděli vyzkoušet u Flascharova dolu v Odrách. A taky se podívat, jak s ní zachází opravdový mistr. Akci s názvem Pokrývačská dílna připravil spolek Krajina Břidlice, trvá od 9 do 17 hodin.

Skaláčkův minifestiválek
A rodinný park Skalka v Ostravě pořádá minifestiválek. V neděli d 9 do 18 hodin bude v areálu na 50 atrakcí, kontaktní zoopark, svět dinosaurů, lanové centrum či klauni.

Komentované prohlídky skleníků v zoo
Ostravská zoo na víkend otevírá svůj skleníkový areál o rozloze 1000 čtverečních metrů. Rostou tam tropické a subtropické rostliny a také kolekce ovoce a zeleniny tropického a subtropického pásma. Sraz zájemců je vždy u výběhu plameňáků, prohlídky jsou možné mezi 11. a 14. hodinou.

Pouť svaté Anny
A v Karviné-Ráji se koná tradiční pouť patronky místní kaple, svaté Anny. Mše svatá začne v 8 hodin v polštině, v průběhu vystoupí i smíšený pěvecký sbor. V 10 hodin je mše v češtině.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio