Stovku křížů ‚ulovených‘ fotografem Miloslavem Markem vystavuje muzeum v Rýmařově

5. březen 2015

Byly to desítky výprav do terénu, se sbaleným fotoaparátem, stativem a starými zapomenutými mapami. Fotograf Miloslav Marek doslova „ulovil" v kraji kolem Rýmařova stovku křížů. Dřevěných, kamenných i kovových. Přečkaly poválečný odsun, útoky vandalů i rozmary počasí. Víte, jak může vypadat Svatá Trojice ošlehaná deštěm a větrem?

V krajině jich potkáte spoustu a některé jsou staré celá staletí. Staré kříže kdysi lidé nechali na památku umučeného Krista postavit na mezích, pod lipami nebo před kostely. Stávaly a stojí i na Rýmařovsku, i když po válce jich z krajiny Sudet mnoho zmizelo. Ty, které se dochovaly dodnes, si můžete prohlédnout na aktuální výstavě fotografií křížů v Městském muzeu Rýmařov.

„Nejraději chodím na rýmařovský městský hřbitov, kde je strašně zajímavý kříž datovaný po roce 1913. Je tam nádherný kontrast kovového černého těla Krista s kamenným křížem, na kterém visí. Navíc to má ještě secesní ornamenty. Takže ten já mám nejradši,“ svěřuje se kurátor Muzea Rýmařovska Michal Vyhlídal.

Výstava v rýmařovském muzeu je věnována velkému fenoménu – křížům, drobným památkám, které jsou v krajině u církevních památek. Má to být souhrn všech těchto památek na Rýmařovsku. A kurátor muzea je přesvědčen, že kříže k náladě regionu patří.

„Rýmařovsko je oblast německých Sudet, kde žili věřící lidé. Tito lidé nechávali kříže v krajině vztyčovat. Téma je to docela opomíjené. A je to, řekněme, určité torzo, které zde bylo dochováno, protože za minulého režimu byly tyto památky v polích programově ničeny,“ dodává Vyhlídal.

Kurátor muzea Michal Vyhlídal při instalaci výstavy

Na ‚lov‘ s mapou

Drobné památky zdobí krajinu dlouhé desítky let, některé i celá staletí. Spousta se jich ale taky z mezí, návsí a z alejí po válce ztratila. Fotograf Miloslav Marek vzal fotoaparát a stativ, začal podnikat fotografické výpravy a staré kříže mapovat. Do terénu se vydával vybaven starými mapami.

„Leccos v těch mapách nebylo a naopak – v těch starých mapách jsou některé kříže, o kterých dávno nikdo ani neví. Čili chodil jsem, jezdil jsem, prohlížel jsem mapy, prohlížel jsem letecké snímky,“ popisuje fotograf.

Více se o křížích na Rýmařovsku a titěrné práci fotografa dovíte poslechem záznamu magazínu Křížem krajem.

Kříže Rýmařovska
Spustit audio