Stovky lidí se v Ostravě rozloučily s hercem Norbertem Lichým, zemřel 16. ledna

30. leden 2024

Stovky lidí včera zaplnily smuteční síň ostravského krematoria. S hercem, dabérem a hudebníkem Norbertem Lichým se přišly rozloučit osobnosti kultury i fanoušci. Další lidé sledovali obřad venku na obrazovkách. Charismatický moravskoslezský patriot ztvárnil desítky divadelních rolí. Jeho nezaměnitelný hlas zazněl v mnoha rozhlasových hrách a audioknihách. Bubnoval taky v kapele Zkrat a skládal scénickou hudbu. Jeho herecký život ale patřil hlavně k Divadlu Petra Bezruče.

Několik minut zněl poslední aplaus této osobnosti nejen ostravského divadla. Neopakovatelný, jedinečný, velký. Slova, která často zaznívala z úst řečníků. Ale také přítel, kamarád, životní učitel.

„Smekám před tebou a děkuji ti za všechno. A pozdravuj tam nahoře ostatní bardy. A dá-li Bůh, ještě si spolu zařádíme,“ uzavřel svou řeč herec a spoluhráč z kapely Skrat Michal Sedláček.

Síní zněly i Norbertem Lichým milované kapely Yes nebo Genesis. Ale i jeho vlastní hudba. A ozval se i smích při vzpomínkách herce Jiřího Sedláčka.

Lidé vzpomínali také v Divadle Petra Bezruče, kam od jedenácti hodin nosili květiny. Jako manželé Kolářovi z nedaleké Staré Vsi nad Ondřejnicí: „Pravidelně jsme nejezdili, ale několikrát jsme pana Norberta Lichého viděli. Chtěli jsme ho srovnat s rolí pana Hrušínského v Spalovači mrtvol – říkali jsme si, že to nikdo nemůže tak zahrát. Pan Lichý nás přesvědčil, že ano. Tak jsme mu přišli vzdát hold.“

Čtěte také

A snad všichni jeho kolegové se shodují, že pracovat s Norbertem Lichým byla jedinečná životní šance. I pro uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče Jana Holce. „Takového herce nepotkáte každý den. Já si toho velice vážím a budu na to vzpomínat. Určitý duch Norberta, co byl schopen předávat, tady v nás zůstane. A my to teď musíme následovat,“ uvedl.

A hlas Norberta Lichého bude dál uvádět bezručácká představení (viz závěr audia).

Spustit audio

Související