Studénka končí s hazardem. Herny a kasina z města zmizí do roku 2024

4. květen 2020 07:40

Konec heren a kasin ve Studénce na Novojičínsku odhlasovali tamní zastupitelé na svém dubnovém zasedání. Rozhodli, že na území města nebude do roku 2024 jediná herna. Do té doby mohou majitelé své podniky ještě provozovat. Jde o kompromis s investorem, který jednu z heren ve městě pronajímá.

Zvuk herních automatů už brzy ve Studénce slyšet nebude. Zastupitelé se rozhodli totiž hazard ve městě zakázat.

„S touto variantou jsme začali počítat už koncem loňského roku, kdy nás oslovil zájemce o koupi jednoho objektu, kde jsou v současné době potraviny. Měl zájem tam vybudovat kasino. A to byl impuls, abychom k tomu přistoupili rychleji, než jsme původně měli v plánu,“ vysvětluje starosta Studénky Libor Slavík (SNK).

Konec hazardu měl původně ve městě platit už od příštího roku. Na dubnovém zasedání ale zastupitelé rozhodli o odkladu do roku 2024. „V mezidobí před schválením vyhlášky se ozval vlastník budovy, ve které je jedna z dvou posledních heren s tím, že nově koupil budovu a chce ji rekonstruovat,“ dodává starosta.

„To obchodní centrum chceme zvednout o tři patra a chceme stavět nové byty. Bude to vlastně nový bytový dům. Takže jsme městu tento projekt představili a poprosili o oddálení rozhodnutí o tři roky, protože v projektu počítáme s příjmem z nájmu provozovatele herny,“ vysvětluje investor Marcel Kotásek.

Kromě závazku vystavět v centru byty si město za odklad stanovilo ještě jednu podmínku. „Majitel se zavázal k tomu, že v následujících třech letech bude ročně dávat sto tisíc korun na volnočasové aktivity spolků a subjektů, které zde působí a jsou zaměřeny převážně na děti a mládež,“ přibližuje starosta.

Z rozhodnutí zastupitelstva nemá radost ani majitelka druhé herny ve městě Kateřina Pluhařová. „Platí mi to veškeré energie. Nevím, co dál. Budu muset něco vymyslet. Je to poměrně velká místnost, tak možná pro nějaké akce. Ale teď opravdu nevím,“ krčí rameny majitelka.

Město zákazem hazardu přijde ročně přibližně o 7 milionů korun. I přesto tam hazard definitivně skončí 1. dubna 2024.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související