V Ostravě platí nová vyhláška o hazardu. Díky ní ubyde míst s výherními automaty

3. červenec 2019

Od začátku týdne na území Ostravy platí nová vyhláška o hazardu. Zakazuje provoz výherních automatů v celém městě. Dosud totiž v každém obvodu platila jiná pravidla. Ta se ale teď sjednotila.

„Klasické automaty v kamenných provozovnách jsou nejvíce rizikové, protože jsou nejlépe dostupné, mají nejvyšší míru závislosti. My si od toho slibujeme to, že když je omezíme, zmizí z města sociopatologické jevy, které jsou s tím spojeny – gambling, zadlužování, exekuce a podobně,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS), proč magistrát ještě více přitvrdil.

Výherní automaty v Ostravě v příštích letech zmizí úplně. Provozovatelům na ně zatím ještě dobíhají platné smlouvy. Nové už ale nedostanou. Legální pak ve městě budou jen živé hry – například ruleta.

Ne všem podnikům se to ale líbí. „Herní mafie upevní svoje finanční pozice a kontrolní orgány a město Ostrava budou, tak jako jsou dnes, bezradné. Tak jako v Brně a bez peněz. Ty daruje herní mafii,“ řekl na zastupitelstvu Vlastimil Vyhlídal, který vlastní síť kasin. Podle něj nová vyhláška o regulaci hazardu povede ke vzniku takzvaných černých heren.

Samotní Ostravané ale omezení automatů podporují. „Když si někdo na něco zvykne, je to jako drogy. Jestli se tomu dá úplně zamezit, nevím. Ale byla bych raději, kdyby to vůbec nebylo. Je kvůli tomu hodně neštěstí v rodinách,“ říká paní Dana. A podobně to vidí i pan Josef: „Berou si půjčky a hrají. Pak mají insolvenci a neplatí ani nájem.“

Ve městě je nyní 42 míst, kde výherní automaty stále jsou. I ty ale časem zmizí.

autor: pdu
Spustit audio

Související