Provozovatelé heren zkoušejí obejít vyhlášky, které zakazují hazard

12. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Radnice v Moravskoslezském kraji bojují proti nelegálním kvízomatům. I když řada měst omezila fungování heren, jejich provozovatelé zkoušejí vyhlášky i platné zákazy hazardu obejít. Místo automatů nebo výherních terminálů nasazují nové přístroje, které vyhláška nezakazuje, ale princip je podobný – lidé mohou prohrát stejně velké peníze jako na zakázaných automatech.

„Kdysi tady byly herny na každém kroku. Teď už tady, myslím, nejsou,“ říká důchodkyně paní Bronislava, která žije v Českém Těšíně přes 40 let. To další místní si ale všímají, že automaty a nejrůznější výherní terminály ve vybraných podnicích nahradily jen nové přístroje.

„Zase to bude všude dělat zlo. V rodinách budou chybět peníze. Bude to jak s automaty,“ naznačuje o generaci mladší paní Aneta, která postává s kočárkem jen kousek od bývalé herny.

Například v nedalekém Bohumíně nedávno policisté na oznámení radnice zabavili hned několik kvízomatů a všechna kritická místa dál mapují strážníci. Stejně postupovala i českotěšínská radnice, která ale zatím na zásah celní správy nebo policie čeká. I tak mají ale městští úředníci nejen v Českém Těšíně signály, že provozovatele heren zabavené přístroje příliš netrápí.

„Když naši kontroloři majitelům těch zařízení naznačovali, že může jít o zcela nelegální zařízení, tak se pouze smáli. Nebojí se žádné kontroly policie nebo finančního úřadu. Tvrdili, že pokud jim je někdo v dané chvíli zabaví, jsou cenově tak dostupné, že si hned navezou jiné,“ potvrzuje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Specializovaný finanční úřad už za nelegální kvízomaty rozdal pokuty za několik desítek milionů korun. V jejich vymáhání ale zatím příliš úspěšný není. Situaci by měla pomoci řešit novela loterijního zákona, kterou chystá ministerstvo financí.

autor: stj
Spustit audio