Havířovská radnice prosadila úplný zákaz hazardu. Vyhláška zakáže automaty i v kasinech

28. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Havířovští zastupitelé schválili úpravy vyhlášky, která má z města natrvalo dostat všechny automaty a výherní přístroje. O výjimečné postavení by v budoucnu měla přijít také kasina, kterých se na rozdíl od heren omezení netýkalo.

Chystané úpravy vyhlášky rozpoutaly bouřlivou diskuzi, která se protáhla na několik desítek minut. Opoziční zastupitel Petr Hrabčák (KSČM) změny se svými kolegy od začátku odmítal. „Touto vyhláškou se paradoxně nic nezakáže, ale naopak všechno se povolí,“ upozornil během jednání.

Podobné názory ale vyvrátila vedoucí oddělení správních poplatků havířovského magistrátu a jedna z předkladatelek nové vyhlášky Hana Bauerová.

„Technické hry nebudou povoleny na celém území města, to znamená ani v kasinech. Ale musíme počítat s tím, že ta povolení zanikají průběžně. Obáváme se, že bychom riskovali řízení ve věci náhrady škody od provozovatelů za ušlý zisk vzhledem k legitimnímu očekávání z toho rozhodnutí ministerstva financí,“ poznamenala.

Rozhodnutí zastupitelů nezměnili ani zástupci kasin, kteří proti změnám zkoušeli protestovat.

Čtěte také

„Nám to vůbec nepřijde jako férové jednání, jelikož nejdříve byla schválená vyhláška, která povolovala dvě kasina s automaty. A nenechali to ani jedno volební období a už schvalují vyhlášku novou,“ komentovala rozhodnutí zastupitelů například provozní jednoho z havířovských kasin Karina Gabrhelová.

To provozovatel herny Orestis Vlachopulos naopak úpravu vítá: „Vlastně asi rok a půl jsme žili v nějaké nejistotě, nevěděli jsme, co bude. Nechají nás aspoň dojet ty známky a zavřou automaty kompletně v celém městě.“

Na území Havířova je dnes podle odhadů města zhruba 200 výherních přístrojů. Nejpozději do konce roku 2019 by měly nadobro zmizet z heren i kasin.

autor: stj
Spustit audio