Sucho v Beskydech se podepisuje i na průtoku řek, který je na 10 až 20 procentech

30. duben 2018 19:55
Zprávy , Zprávy

Rekordně nízké průtoky hlásí vodohospodáři z Beskyd. V řekách Ostravice a Olše teče jen 10 až 20 procent obvyklého množství vody. Vodohospodáři už museli omezit odtok vody z přehrad.

„Důvodem nízkých průtoků v tocích je rekordně teplé a na srážky chudé letošní jaro,“ vysvětluje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Na přehradách Morávka, Žermanice a Těrlicko už kvůli slabým přítokům hladina klesá. Nepomáhá ani přiškrcení odtokových ventilů.

Lesům v Moravskoslezském kraji hrozí další úbytek. Může za to sucho

Skládka kůrovcového dřeva u svahu poblíž Nových Heřminov

Místo lesů holé pláně s pařezy a zbylé smrky se žlutým jehličím. Tak to vypadá na mnoha místech v Moravskoslezském kraji. Spolu s částí Olomoucka jsou právě tam nejvíce vidět následky sucha, výkyvů teploty a kůrovcové kalamity. Stále pokračuje masivní těžba poškozených kmenů a nové lesy tam budou až pro další generace.

„Tyto přehrady máme naplněny zhruba kolem osmdesáti, sedmdesáti procent,“ dodává Vlčková.

Na další přehradě Šance, kde je ještě snížená hladina kvůli rozsáhlé rekonstrukci, naměřili druhý nejslabší přítok od jejího spuštění před 50 lety. Nižší už je jen údaj z roku 1974.

Lepší je situace u jesenických toků

U toků tekoucích z Jeseníků je situace lepší. Jesenické přehrady Slezská Harta a Kružberk jsou díky tání plné.

„Průtoky jsou zde vyšší díky doznívajícímu tání, i tak jde ale jen o 30 až 50 procent obvyklého průtoku v tomto období," uvedla mluvčí.

autor: Michal Polášek | zdroj: ČTK
Spustit audio