Lesům v Moravskoslezském kraji hrozí další úbytek. Může za to sucho

19. duben 2018 15:10

Místo lesů holé pláně s pařezy a zbylé smrky se žlutým jehličím. Tak to vypadá na mnoha místech v Moravskoslezském kraji. Spolu s částí Olomoucka jsou právě tam nejvíce vidět následky sucha, výkyvů teploty a kůrovcové kalamity. Stále pokračuje masivní těžba poškozených kmenů a nové lesy tam budou až pro další generace.

Jiří Groda z Lesní správy Vítkov, Lesy ČR ukazuje kousek od obce Nové Vrbno jedno z míst, kde se les doslova rozpadl. „Když se podíváte 30 kilometrů na každou stranu, hynoucí smrky můžete najít. Od posledního zjišťování nám zbylo asi 5000 hektarů lesa, smrku a poškozené je téměř všechno,“ říká.

Je to v této oblasti problémem všech, kteří mají aspoň kousek lesa, říká Tomáš Klevar z Vojenských lesů. Tato organizace obhospodařuje pozemky v sousedství.

„Došlo k takovému rychlému přísušku, že do některých porostů se kůrovec vůbec nedostal. Rychlost usychání byla tak dynamická, že kůrovec se už do toho dřeva nemohl ani dostat,“ dodává Klevar.

Kdo by se přišel podívat, tak už uvidí spousty nových sazenic. Všeho možného, jenom ne smrku. To znamená dubů, buků, jasanů, břízy, modřínů, osiky. Než si tady ale lidé vyjdou na houby, budou muset hodně dlouho čekat.

„Plocha bude zalesněná poměrně rychle ve formě dvou, tří, čtyřmetrových porostů – to bude, řekněme, do deseti, patnácti, dvaceti let. Ale abychom se dočkali vzrostlého lesa, potrvá desítky let,“ říká Tomáš Pospíšil z Lesů ČR.

Kalamita kompletně změní celou přírodu a nejen v této oblasti. V novém lese budou růst jiné rostliny a přizpůsobit se musí i živočichové.

autor: mrk
Spustit audio

Související