Kůrovec dál trápí lesníky na Bruntálsku. Naproti tomu v Beskydech je situace klidná

11. září 2017
Zprávy , Zprávy

Zatímco lesy ve východní části Jeseníků ničí kůrovec, v Beskydech mají lesníci relativní klid. Více dřeva než v jiných letech odvážejí pouze z Jablunkovska a smrky ve zbytku pohoří jsou celkem zdravé. Může za to velký rozdíl v množství srážek.

Za rozšíření kůrovce může podle lesníků sucho, které začalo před dvěma lety. „Zejména spodní vody se zatím nenaplnily do dlouhodobého normálu,“ krčí rameny Václav Lidický, výrobně technický ředitel Lesů ČR. „Musíme bohužel říci, že v oblasti Nízkého Jeseníku se nějakého obratu zatím nedaří dosáhnout,“ dodává.

Na Bruntálsku označují lesníci situaci jako kalamitu a starostové si stěžují na poničené cesty od tisíců plně naložených aut.

Naproti tomu v Beskydech jsou lesy relativně zdravé. „Zaznamenáváme zvýšený nárůst kůrovcových těžeb hlavně na Jablunkovsku, jinak je situace v celku pod kontrolou,“ říká Jan Ševčík, krajský ředitel Lesů ČR.

Zatímco v Jeseníkách těží lesní dělníci pětkrát tolik dřeva než v předchozích klidných letech, na Jablunkovsku to není ani dvakrát. Podle Jana Lubojackého z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti je vysvětlení jednoduché. V Beskydech více prší.

„Oblast Beskyd je na tom srážkově mnohem lépe a tím pádem je na tom lépe, co se týče vitality i smrk, který je v této oblasti schopný lépe se ubránit podkornímu hmyzu. Byť i zde už postupně po tom roce 2015 dochází k zhoršování situace, pořád to ale není zdaleka tak špatné jako v Jeseníkách,“ dodává Lubojacký.

Jediná beskydská postižená oblast Jablunkovsko má stejnou smůlu jako Bruntálsko. Dešťové mraky, které přicházejí většinou od západu, se v Beskydech vyprší a na oblast spadne méně vody.

„Další věcí je, že Jablunkovsko je na hraničním pomezí s Polskem a Slovenskem, kde je v posledních letech situace, co se týče podkorního hmyzu, velice špatná, takže tam dochází i k migraci toho hmyzu,“ doplňuje Jan Lubojacký.

autor: Michal Polášek
Spustit audio