Svatojánská věž ve Frýdku funguje už šestým rokem jako návštěvnická atrakce

18. únor 2016

Věž farního kostela sv. Jana Křtitele je jednou z turistických atrakcí. Nabízí vyhlídku na město i vzdálené Beskydy, historickou expozici ze života farnosti a taky galerii moderního umění s řadou sezonních akcí.

Kostelní věž jako vyhlídku i galerii současně provozuje spolek Filip Neri. Turistům se otevře v květnu, my vás ale na rozhlasovou návštěvu zveme už teď.

„Vystoupáme po 211 schodech a dostaneme se do výšky zhruba 44 metrů, přičemž celková výše věže je 72 metrů,“ říká za provozovatele Miroslav Přikryl.

Po zdolání schodů se dostanete k recepci, kde vítají návštěvníky.

Zastávka zvony

Ve věži uvidíte (a možná taky uslyšíte) tři zvony. Byly instalovány po první světové válce v roce 1918, jelikož ty původní byly přetaveny na kanóny.

Výstavní prostory

„Tyto tři byly odlity v Třineckých železárnách. Bohužel jsou tak těžké, že jejich zvoněním vznikají takové vibrace, které začaly tu věž trhat. Přestalo se těmito zvony zvonit a používají se pouze na odbíjení hodin,“ vysvětluje Miroslav Přikryl.

Mezipatro nad zvony

„Teď jsme vlastně na patře, kde začíná expozice o historii frýdecké farnosti. K vidění je několik exponátů z depozitáře farnosti a panely, kde se něco dočteme o kostelích,“ ukazuje Přikryl.

„Celá expozice byla koncipována tak, aby se návštěvníci všech exponátů mohli dotýkat. Protože předpokládáme, že tady hodně chodí také rodiče nebo prarodiče s dětmi,“ doplňuje kurátorka Galerie Věž Dagmar Čaplyginová.

Více se o Svatojánské věži a všem zajímavém v ní dozvíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Pamětní deska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.