Svatomartinské oslavy, den veteránů, výstava Kreativ... Vyberte si z našich tipů

10. listopad 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Jedenáctý listopadový den je svátkem svatého Martina. A tak třeba v Opavě na Dolním náměstí vypuknou oslavy přesně v 11 hodin a 11 minut. Ochutnávat se bude nejen svatomartinské víno a husa, ale k tomu všemu budou po celý den hrát folklorní soubory a cimbálové muziky. Ve stejný čas začínají oslavy také na Masarykově náměstí v Ostravě, kam v 16 hodin dorazí i průvod v čele se svatým Martinem na koni. A třeba ve Frenštátě pod Radhoštěm  trvají svatomartinské oslavy rovnou dva dny. V pátek se na náměstí koncertuje od půl třetí, v sobotu se pak v rámci trhu můžete zapojit třeba do soutěže o nejlepší vařonku.

Čtěte také

Na zámku Štáblovice začínají speciální svatomartinské prohlídky s číší vína. Čekají vás svátečně nazdobené pokoje a ukázky typických jídel šlechty. V pátek jste na zámek zváni od 17 do 21 hodin. O víkendu se pak začíná v 11 hodin dopoledne.

Ale abychom nezvali jen na oslavy, tak přidejme i pozvání na ostravskou Černou louku. Tam v pátek začíná dvoudenní prodejní výstava Kreativ. Pro inspiraci i hotové ručně dělané výrobky si po oba dny můžete přijít od 10 do 18 hodin.

V opavském klubu Kupe bude v pátek pokřtěna nová kniha, která pojednává o historii, současnosti a budoucnosti Jánských koupelí. Zváni jste na 17. hodinu.

Jedenáctý listopad je také dnem válečných veteránů. Připomenou si jej například v Hlučíně. Na nádvoří zámku už od 11 hodin dopoledne budete mít možnost shlédnout vojenskou techniku či krátkometrážní film natočený místním klubem vojenské historie.

Den válečných veteránů dnes oslaví také v Příboře, a to od 17 hodin setkáním na náměstí Sigmunda Freuda.

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce ukončení 1. světové války. Od roku 2004 je tento významný den připomínán i v České republice. Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku.

Sobota

V Bílovci pořádají Svatomartinskou slavnost. Vše vypukne v 10 hodin na nádvoří zámku. Návštěvníci mohou nejen ochutnávat tradiční dobroty, ale také v průběhu celého dne poslouchat koncerty, vydat se na prohlídku zámeckých expozic a později odpoledne se projít v lampiónovém průvodu.

Za účelem hodování také vyjede na osoblažskou úzkokolejku parní vlak. Výletníky poveze v 9:45 z Třemešné do Bohušova na Svatomartinské hody. Zpátky pak vyjíždí v 15:20.

Kdo by ale naopak dal raději přednost pohybu, ať se vydá do Ludgeřovic. V 10 hodin dopoledne tam startuje veřejný běžecký závod Ludgeřovická krosová desítka. Prezentovat se na ni můžete už od půl deváté na hřišti TJ Ludgeřovice. Zvolit můžete buď 10 nebo 4 kilometry.

Příznivci folkové hudby by si neměli nechat ujít malý festival Hukvaldský potlach. Ten začíná ve 14 hodin v sále základní školy na Hukvaldech. Vystoupí například Malina Brothers či formace Alibaba.

Ludgeřovice

Den válečných veteránů si můžete v sobotu připomenout na louce u kostela v Ludgeřovicích. Vše začne ve 13 hodin pietním aktem, poté už můžete zhlédnout třeba velkou bitvu či vojenskou módní přehlídku.

Řemeslníkům je zasvěcen Svatomartinský jarmark v městském parku u vlakového nádraží v Hradci nad Moravicí. Historické atrakce, žongléři, hudba a hlavně zmínění šikovní řemeslníci, to vše vás čeká od 13 hodin.

Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica slaví 45 let od svého založení. K oslavám se můžete připojit i vy, stačí přijít do sportovní haly ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Začátek večera plného folkloru, tančení a zpívání je v 17 hodin.

A ještě pozvání k tanci. Pokud se chcete naučit swing, přijďte v sobotu do ostravského Pantu. V 17 hodin tam začíná výuková lekce pro začátečníky. A o hodinu později vypukne retro tančírna.

Neděle

Krnov se chystá na Svatomartinskou pouť. Slavnostní mše s vystoupením chrámového sboru začíná v kostele svatého Martina v 10 hodin dopoledne. Po jejím skončení přijede na prostranství před kostelem Martin na koni se svou družinou. 

V Ostravě se můžete vydat Po stopách dolování. Kde a kdy se začalo těžit první uhlí, kde se vršily haldy a stavěly kolonie? To vše zjistíte, když přijdete na půl třetí na tramvajovou zastávku Karolina. Čeká vás komentovaná procházka Moravskou Ostravou dlouhá 2 a půl kilometru.

Důl Jindřich poblíž centra Ostravy

V Kobeřicích se chystá Karmášové posezení. Pro dobrou náladu bude vyhrávat dechovka Kobeřanka a návštěvníci mohou také shlédnout výstavu Kobeřice z lega. Začátek je v 15 hodin v sále Obecního domu.

Tati, půjč mi housličky. To je název komponovaného pořadu, který je věnovaný rodinným a sourozeneckým muzikám. Začátek je v 16 hodin v Kulturním domu Kopřivnice.

V Opavě si v neděli můžete připomenout (páteční) Den válečných veteránů. Opavská kulturní organizace připravila tematickou komentovanou prohlídku městského hřbitova. Sraz zájemců o ni je ve 14 hodin před branou hřbitova.

A ještě jedno pozvání za pohybem na čerstvém vzduchu. V Ostravě se uskuteční běžecký závod Starobělské Lurdy. Na trať dlouhou 3,2 km mohou vyběhnout jak výkonnostní sportovci, tak i kondiční chodci. Právě ti startují v 10 hodin dopoledne.

Spustit audio