Svatomartinské slavnosti, Kreativ, Den válečných veteránů... Vyberte si z našich tipů

9. listopad 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Svatomartinské akce

Ve Frenštátě pod Radhoštěm si v pátek nenechte ujít Předmartinské odpoledne na náměstí. Tradiční odpoledne před Martinským trhem nabídne soutěž o nejlepší vařonku, hudební vystoupení, Martinskou párty na parkovišti u kostela sv. Martina a světelnou show. V sobotu se pak ve Frenštátě koná tradiční Martinský trh. Program na náměstí začíná v 8 hodin a nabídne hudební vystoupení, příjezd družiny sv. Martina či vyhlášení soutěže o nejlepší recepturu na svatomartinskou husu.

Na tradiční Vinobraní s husími hody vás pozveme Do Chuchelné. Akce tam v kulturním domě začíná v pátek v 19 hodin. K tanci a poslechu hraje Unico.

Na Svatomartinské slavnosti se můžete v sobotu vypravit i do Opavy. Začínají v 10:30 na Dolním náměstí a těšit se můžete na průvod městem, slavnostní fanfáry a bohatý program včetně Svatomartinské vinné stezky a ohňové show v podvečer.

Dolní Benešov zve na Slavnosti sv. Martina. Akce začíná v 11:11 na Náměstí Cypriána Lelka. Nabízí ochutnávku vín, gastro show, příjezd sv. Martina i bohatý hudební program. Zahraje třeba Tomáš Kočko a Orchestr nebo kapela Nedivoč.

Martina na bílém koni budou v sobotu vítat také v Budišově nad Budišovkou. Akce na náměstí Republiky, kterou pořádá Středisko volného času, začíná v 17 hodin. Těšit se můžete na ohňovou show i lampionový průvod.

Svatomartinské víno

Kudla v Šatlavě
Klub Šatlava v Budišově nad Budišovkou hostí v pátek od 20 hodin koncertní one man show. Vystoupí brněnský písničkář Kudla.

Listopadové Hudební výlety
Pořadatelé Svatováclavského hudebního festivalu zvou na Listopadové Hudební výlety. V pátek v 18 hodin koncertují špičkoví klarinetisté se Zemlinského kvartetem na zámku v Paskově. Těšit se můžete na Mozartovy skladby.

Radek Jaroš v Libušíně
Horolezec Radek Jaroš bude v pátek od 19 hodin přednášet v Libušíně na Pustevnách o své cestě za Korunou Himálaje.

Brač v Bílovci
V Kulturním domě Bílovec se v pátek koná koncert Tamburašského souboru Brač ze Studénky. Vznikl v roce 1913 a jeho repertoár zahrnuje snad všechny hudební žánry včetně vlastních skladeb. Hráči hrají na staré nástroje typu Farkaš i současné tambury typu Sriemski. Začátkem prosince jede Brač soutěžit do Srbska. Přijďte si muzikanty poslechnout, koncert začíná v 18 hodin.

Kreativ

Černá louka v Ostravě hostí dvoudenní prodejní výstavu Kreativ. Nabízí taky různé workshopy, dílničky pro děti i dospělé, bude se malovat, drátkovat, šít, uděláte si mandaly či mýdla a těšit se můžete na autorskou a originální tvorbu módy, doplňků, šperků či bižuterie.

Vybírat a zkoušet můžete u více než stovky vystavovatelů. Podrobnosti o vstupném, programu a otevírací době najdete na webu kreativostrava.cz. Kreativ se koná v pátek a v sobotu ve výstavním pavilonu A.

malování

Ozvěny v Pokladu
Do ostravského Domu kultury Poklad vás pozveme na Ozvěny. Cestovatelsko-hudební festival nabízí v sobotu od 11 hodin ve třech sálech bohatý program. Od zajímavých cestovatelských přednášek, besed, workshopů po filmy, koncerty či výstavy. V 19 hodin se například můžete těšit na přednášku The Best Of ze žlutých trabantů s Danem Přibáněm. Podrobnější informace o akci najdete na webu dkpoklad.cz.

Hukvaldský potlach
Pozveme vás do Hukvald na 5. ročník folkového festivalu Hukvaldský potlach. Koná se v sobotu a začíná ve 14 hodin v sále základní školy Leoše Janáčka.

Vladivojna v Opavě
Vladivojna La Chia zahraje v sobotu na koncertě v Klubu Art v Opavě. Začíná ve 20 hodin.

Ornitologická vycházka na Záblatský rybník
Pokud máte rádi výlety do přírody, udělejte si v sobotu čas na Ornitologickou vycházku na Záblatský rybník. Sraz účastníků je v 8 hodin na parkovišti za smíšeným zbožím v Novém Bohumíně v Bezručově ulici. Budete poznávat mokřadní ptactvo, délka trasy je tři kilometry. Přibalte si dalekohled a rukavice. Akci organizuje petřvaldské Středisko volného času Domek.

Den válečných veteránů

Den válečných veteránů můžete oslavit na military akci v Ludgeřovicích. Koná se na louce u kostela v sobotu od 13 hodin. V programu je pietní akt u lavičky veteránů pod zdravotním střediskem, dynamická ukázka bitvy z druhé světové války, komentované ukázky výcviku a techniky, výstava zbraní či vojenská módní přehlídka.

V neděli si pak v souvislosti Dnem válečných veteránů můžete projít městské pohřebiště v Opavě. Akci tam organizuje Opavská kulturní organizace. Komentovaná prohlídka se Zdeňkem Kravarem začíná ve 14 hodin.

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce ukončení 1. světové války. Od roku 2004 je tento významný den připomínán i v České republice. Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku.

Benefiční Srnky
Krnovské Lidové divadlo zve v sobotu do Kulturního domu Darkovičky na představení Srnky. Uvede tragikomický příběh čtyř zoufalců, jejichž problémy vyřeší čtyři srnky. Představení začíná v 17:30 a je benefiční.

Ďurica v Garáži
Slovenský zpěvák Adam Ďurica vystoupí se svými největšími hity v sobotu v Ostravě. Koncert v Rock nad Roll Garage začíná ve 20 hodin.

Uspávání broučků ve Faunaparku
Frýdecko-místecký Faunapark pořádá uspávání broučků spojené s lampionovým průvodem. Akce se koná v neděli a začíná v 15 hodin. Děti si nejdřív vyrobí lampiony a po setmění zhruba v 16:30 průvod vyrazí.

Ostravské dny folkloru
V neděli vrcholí nový festival Ostravské dny folkloru. V 18 hodin začíná v Domě kultury Poklad program Hudbou k sobě. Zahraje Orchestr ODF složený z muzikantů z Ostravska a těšit se můžete na úpravy všemožných folklorních melodií a rytmů v provedení více než třiceti hudebníků.

Spustit audio