Svoz nebezpečného odpadu ze Starého Města začne nejdříve ve čtvrtek

30. leden 2019

Nelegální sklad hořlavin ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku se začne vyklízet nejdříve zítra. Magistrát Frýdku-Místku totiž odsunul výběr specializované firmy. Ta by měla půl milionu litrů nebezpečného odpadu uložit na bezpečném místě. Likvidaci hořlavin zatím brání zákony.

Nenápadná podlouhlá budova v areálu pily ve Starém Městě má místo oken a dveří jen desky překryté černou fólií. Podle zveřejněné fotografie jsou uvnitř barely na dřevěných paletách. Jejich odvoz měl původně začít včera. Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) ale říká, že magistrát ještě prodloužil termín pro podání nabídek od specializovaných firem.

„Ve středu by se ty nabídky měly probrat, zjistit, jestli ty firmy mají licence, mají oprávnění nakládat s nebezpečnými odpady. A následně zhruba ve čtvrtek by mohlo dojít k zasedání rady města, která by vybrala firmu. Ta firma by měla neprodleně zahájit práce,“ dodává Pobucký.

Do té doby budou sklad dál kromě policistů sledovat i hasiči. Ti už minulý týden určili, že v barelech je hořlavina. Akutní nebezpečí pro okolí ale nehrozí. Ředitel frýdeckomísteckých hasičů Vojtěch Nezval nicméně potvrzuje, že jeho lidé budou k budově dál dojíždět.

„Do dalšího zasedání krizového štábu budou hasiči na místě provádět měření, které provádíme každý den ráno, proto, abychom si byli zcela jisti, že nedochází k žádnému ohrožení obyvatelstva, případně nějakému úniku látek,“ dodal hasič.

Úřady odhalily v Moravskoslezském kraji sklady s nebezpečnými odpady

Polskou společnost nelze kontaktovat, a tak se vše musí řešit přes hranice

Až 700 tisíc litrů nebezpečných látek se našlo u Frýdku-Místku a v Bohumíně. Do pronajatých soukromých skladů je navezla patrně firma z Polska. Objekty s chemikáliemi teď hlídá policie, která zároveň rozplétá okolnosti případu. A úřady řeší, jak odpady zlikvidovat.

Všechna měření zatím podle magistrátu ukazují, že ke kontaminaci okolí budovy nedošlo. Na neznámé barely upozornil policii majitel objektu, který budovu pronajal polské firmě, se kterou se už nelze spojit. A právě původ firmy komplikuje plánovanou likvidaci obsahu barelů.

„Tam do toho vstoupil ten přeshraniční prvek, že ten odpad nemusí být z České republiky. To dneska nikdo neví, jestli je, či není, protože to přivezla polská firma. Ten odpad se musí odvézt a zabezpečit takovým způsobem, aby se zabránilo úkapům, případnému vzplanutí a dalším věcem. Nicméně ten odpad se zatím nemůže likvidovat ze zákona,“ říká primátor Michal Pobucký.

Pokud by totiž policie potvrdila, že odpad skutečně dovezla polská firma, musel by se o něj postarat polský stát. V opačném případě by likvidaci zaplatil Frýdek-Místek a náklady by pak žádal po kraji a státu. Anebo po skutečných vinících, pokud je kriminalisté odhalí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio