Úřady odhalily v Moravskoslezském kraji sklady s nebezpečnými odpady

25. leden 2019

Až 700 tisíc litrů nebezpečných látek se našlo u Frýdku-Místku a v Bohumíně. Do pronajatých soukromých skladů je navezla patrně firma z Polska. Objekty s chemikáliemi teď hlídá policie, která zároveň rozplétá okolnosti případu. A úřady řeší, jak odpady zlikvidovat.

Jedno město na Karvinsku, druhé na Frýdeckomístecku, scénář je ale podobný. Lidé pronajali své objekty polské firmě a pak se nestačili divit, co našli uvnitř. Frýdek-Místek proto svolal krizový štáb, případem se začali zabývat i kriminalisté.

„Moravskoslezští policisté aktuálně prověřují dva případy nálezů dosud nespecifikovaných látek, zřejmě odpadů, konkrétněji v tekutém stavu, v objektech na území Frýdku-Místku a Bohumína. Intenzivně se zabýváme mimo jiné i otázkou, kdo na místo navezl daný odpad,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. 

V Bohumíně je odpad v soukromém objektu v městské části Pudlov. Na tamní hasiče se obrátil majitel skladu. „Naši pracovníci zjišťovali, zda nedochází k úniku této látky do spodních vod a případnému znečištění. To se nepotvrdilo,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Končítková.

Zatímco v Bohumíně čekají na výsledky testů, ve Frýdku-Místku už hledají cestu, jak látku zlikvidovat. Podle primátora Michala Pobuckého (ČSSD) už oslovili specializovanou firmu, která má na začátku příštího týdne říct, jestli likvidaci půl milionu litrů zvládne a jak bude postupovat.

Ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku byl odhalen sklad nebezpečného odpadu

„V současné době jediné, co víme, je, že polská firma to tady navezla. Ale nevíme, kdo je původce. Nicméně to budou posléze řešit právníci. V současné době to bude tak, že město Frýdek-Místek uzavře zakázku se specializovanou firmou, která to bude řešit, a následně buď se dohodneme s krajem, ministerstvem, případně pokud se povede s tou firmou trestní řízení, tak budeme po původci vymáhat škodu,“ upřesňuje primátor.

Náklady podle něj budou v řádech milionů korun. A město je připravené je zaplatit. Frýdeckomístecká radnice případ zveřejnila, protože podle ní může být v regionu podobných skladů více.

autor: mik
Spustit audio