Švýcarská tramvaj Stadler nOVA už projíždí Ostravou. Zatím jen zkušebně

2. červen 2018 10:40
Zprávy , Zprávy

Po ostravských kolejích už jezdí nízkopodlažní tramvaj Stadler nOVA, kterou švýcarská společnost Stadler vyvinula speciálně pro moravskoslezskou metropoli. Testování tramvaje začalo ve středu a potrvá několik týdnů.

Švýcarskou tramvaj čeká testování nejprve bez zátěže, pak se zátěží a na konci zkušebního provozu, o prázdninách, i s cestujícími. ČTK to řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karolína Rycková.

Každý den tramvaj ujede po ostravských tratích několik stovek kilometrů. „Tramvaj vyjela v rámci technicko-bezpečnostní zkoušky, což je podmínka pro zahájení zkušebního provozu a nelze ji provést jinde než přímo na trati,“ uvedla Rycková. Zkušební provoz začne oficiálně poté, co tramvaj dostane od Drážního úřadu průkaz způsobilosti.

DPO si objednal celkem 40 těchto tramvají. Jedna stojí zhruba 28,5 milionu korun, celková hodnota zakázky je tak přes miliardu. Podnik má tramvaje postupně převzít od srpna do konce první poloviny roku 2019. Stadler tramvaje vyrábí v Polsku.

Tramvaj může najednou přepravovat téměř 190 cestujících. Podnik chce tyto vozy nasazovat především na nejvytíženějších linkách. Tramvaj je plně klimatizovaná, včetně kabiny řidiče. Je vybavena kamerovým systém, USB konektory nebo moderními sedadly. Má několik bezpečnostních prvků, které chrání řidiče, ale také třeba chodce při sražení.

Kvůli novým tramvajím musí město Ostrava upravit některé zastávky

Vizualizace nové tramvaje pro Ostravu

První zkoušky nové švýcarské tramvaje v Ostravě narazily na nevyhovující zastávky. Dopravní podnik musí upravit stanice Stodolní a Dům energetiky.

Během testů, při nichž byla nová tramvaj tažena po ostravské tramvajové síti, se zjistilo, že několika místy kvůli svým rozměrům neprojede. Podle Ryckové se jednalo ale pouze o dvě místa a nebude to velký problém.

Zastávka Dům energetiky by už měla být opravena. „Na zastávce Stodolní dnes tramvaj tím místem projela bez problémů. Uvidí se, jak to bude případně se zátěží,“ dodala Rycková.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio