Syn Věry Špinarové žádá odstranění sochy své matky z centra Ostravy

19. říjen 2018 07:50

Odstranění sochy své matky z centra Ostravy. To žádá syn Věry Špinarové Adam Pavlík. Příští týden o tom chce jednat s vedením centrálního ostravského obvodu, který sochu zaplatil. Socha zpěvačky stojí v Husově sadu sotva pár dnů, ale vzbuzuje velkou kritiku.

„Je to šílené. To mohli rovnou postavit trpaslíka. To si ta Věrča nezaslouží,“ zlobí se pan Ivan Binar. U sochy se zastavuje spousta lidí. Třeba paní Zdeňka se u ní s maminkou fotí, i když i ona říká, že se jí socha nelíbí. „Ta podoba není ono. Za ty peníze by to mělo vypadat lépe,“ míní.

Syn Věry Špinarové Adam Pavlík dokonce odmítl sochy své matky odhalit. Řekl, že bude bojovat za to, aby se dala pryč a udělala nová. „Jsem hrozně zklamaný, protože si myslím, že mamka tady patří, sochu si zaslouží, ale v naprosto jiné podobě,“ dodal.

Pavlík o soše řekl, že je příšerná a že ani pózou ani vlasy, prostě ničím jeho matku nepřipomíná. Příští týden o tom chce přesvědčit starostku obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

„Odstranění sochy dle mého není možné za žádných okolností. Samozřejmě dovedu si představit možná úpravu v tom, že z podstavce smažeme jméno. Ale ani to nevidím jako reálné,“ řekla starostka Petra Bernfeldová (Ostravak). V e-mailu má starostka i pozitivní reakce na sochu. „Kde lidé naopak odsuzují tu kritiku, která je i dle mého zbytečná. A sama si mnohdy říkám, jestli je to o tom, jak ta socha vypadá, nebo jestli je to kritika toho, že jsme to zadali přímo autorovi,“ dodala starostka.

Právě zadání sochy bez vypsání soutěže kritizuje i primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). „Považuji za špatně navíc i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Protože jestli nejbližší rodina řekne, že se jí to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát,“ poznamenal Macura.

Za odstranění sochy vznikla i petice, Adam Pavlík je za to rád. Říká, že s podporou fanoušků se mu bude lépe s radnicí jednat.

autor: iha
Spustit audio

Související