Telefonování za volantem je zlo. Policejní hlídky kontrolují řidiče v celém kraji

22. září 2021

Mezi nejčastější prohřešky na silnicích patří telefonování za volantem. Například v Moravskoslezském kraji už rozdala policie řidičům od začátku roku téměř 13 tisíc pokut. Právě na šoféry, kteří se volantu příliš nevěnují, je zaměřená mezinárodní policejní akce. Začala v pondělí a skončí dnes.

„Dobrý den, pane řidiči, předložte mi řidičský průkaz,“ zní obvyklá výzva policejní hlídky.

Nemusí to ale být běžná kontrola. Jsme v Petřvaldu na Karvinsku a právě vyjíždí dvoučlenná hlídka v neoznačeném policejním autě. Videokameru má v ruce Libor Polok.

„Přestupek jim dokážeme tak, že je máme nahrané na kamerový záznam. Pokud řidič s přestupkem nesouhlasí, tak se záznam uloží a pošle na příslušný úřad. Pokud souhlasí, vypíše se příkaz na místě,“ říká policista.

„Řidiči hrozí pokuta do výše tisíc korun na místě a příslušný úřad poté řidiči přidělí dva body v bodovém ohodnocení,“ dodává René Klímek z moravskoslezské policie.

Jakkoliv se nevěnovat řízení je problém. „Je zákaz telefonování za jízdy, zákaz sledovaní notebooku, tabletu, čtení novin a podobně. Za jízdy telefonují všichni řidiči, ale nejméně pak senioři,“ dodává Klimek.

Ještě dnes budou napříč nejenom Moravskoslezským krajem jezdit desítky hlídek s kamerami. Hlavně na dálnici nebo rušných silnicích první třídy, ale i na odlehlejších místech.

Jenom za první půlhodinu tato hlídka v Petřvaldu zastavila dva telefonující šoféry.

autor: Martin Knitl
Spustit audio