Těrlicko chce přitvrdit proti lidem, kteří porušují zákaz stanování u přehrady

4. srpen 2019 07:10

Vedení Těrlicka se rozhodlo bojovat proti lidem, kteří stanují v okolí Těrlické přehrady. Táboření na březích je zakázané. Lidé ale vyhlášku porušují a obci se nelíbí, že po nich zůstávají odpadky, které musí uklízet. Zákaz platí čtyři roky, některým místním ale vadí.

„Je to škoda,“ říká pan Jarek na zákaz stanování při procházce okolo přehrady. Zákaz mu ale nevadí tolik jako nepořádek. „Dělají tady opravdu binec, ohniště rozdělávají co pár metrů,“ dodává.

Oproti tomu Roman Unucka, který v Těrlicku vyrostl, věří, že by šlo najít nějaké jiné řešení. „Vždycky se stanovalo u přehrady, když jsme byli malí. Byl tady milion Poláků, Slováků a teď tady nikdo není. Nepořádek tady bývá, ale většinou po těch mladých, co si jdou opéct párek, vypít levné víno... Nevím, proč by se to mělo zakázat všem. Mohla by tady chodit nějaká hlídka,“ míní Roman Unucka.

Starosta Těrlicka Martin Polášek (SNK) ale tvrdí, že vyhláška, která platí už čtyři roky, byla nezbytná. „Stanovali, kdekoliv chtěli. Což by až tak nevadilo, ale hlavně po sobě neuklízeli, nezajišťovali si toalety, takže všude bylo nakáleno. Situace už byla neudržitelná,“ vysvětluje starosta.

Vyhlášku lidé porušují

„Právě to řešíme, protože i když je tam informace o zákazu pod pokutou vylepena, tak tam často stanují neukáznění rybáři nebo turisté. Přijímáme opatření ve spolupráci s policií. Musíme prostě ty lidi usměrnit do kempů, protože nám zase začínají vznikat černé skládky a je to neúnosné,“ vysvětluje starosta.

Pokud policie České republiky někoho při stanování přistihne, hrozí mu pokuta až 30 tisíc korun.

Spustit audio

Související