Těrlicko ochromil výpadek proudu. Bez elektřiny dnes neuděláte téměř nic

12. březen 2019

Kvůli výpadku elektrického proudu zavřeno. Nápisy podobného znění byly během včerejška na většině obchodů v Těrlicku. Porucha na vysokém napětí obec odřízla od elektřiny na celý den.

„Kávu, čaj na snídani kvůli proudu nevaříme. Na elektřinu máme skoro všechno – světlo, vaření, praní. Vybil se mi mobil, takže ani nevolám,“ říká paní Renata, kterou s kočárkem potkáváme před potravinami na návsi v Těrlicku. Výpadek proudu bere s humorem. „Jdeme pro pečivo, jestli nám prodají, ať máme aspoň rohlík s máslem na oběd,“ směje se.

Obchod je jako jeden z mála ve vesnici otevřený. Místo kasy slouží prodavačce Martině papír, tužka a kalkulačka. „Musíme všechno zapisovat do sešitu a pak to budeme muset všechno doťukat. Nejde nám pokladna, terminál, nemůžeme vydávat účtenky... Lednice jsou vypnuté,“ říká prodavačka.

Vedlejší řeznictví má na dveřích nápis Z důvodu výpadku elektřiny zavřeno. Podobně pekařství, kadeřnictví i další obchody.

Léky na recept? Není možné vydat

Otevřená zůstala lékárna, kde magistra Monika Pindurová obsluhuje v bílé chlupaté mikině a rukavicích. Nemá si totiž jak zatopit. „Jsme schopni prodávat pouze volně prodejná léčiva, doplňky výživy. Není možné vydávat na recepty, jelikož je všechno elektronizované a navíc už platí i protipadělková vyhláška, takže každý jednotlivý lék musí být před prodejem oskenován,“ vysvětluje lékárnice.

Paní Květa svůj obchod dnes raději vůbec neotevřela. A cedule Z technických důvodů zavřeno je i na zdejším obecním úřadě. „Zaměstnanci dělají to, co mohou dělat bez elektrického proudu. Archivují se věci, podepisují účetní doklady a dělají věci, které se nestíhají přes rok,“ říká místostarostka Anna Mašinská (nez.).

Silný vítr způsobil energetikům v Moravskoslezském kraji poruchy na šesti desítkách vedení vysokého napětí.

autor: mot
Spustit audio

Související