Těšíkovskou kyselku barví do oranžova minerály. Její okolí je plné turistických a cyklistických tras

26. únor 2024

Obec Těšíkov je částí města Šternberka v Olomouckém kraji. V její blízkosti se nachází prameniště železité minerální vody, tak zvané Těšíkovské kyselky. Známé je už od 17. století, v minulosti u něj měly dokonce stát malé lázně. K prameni vede cyklotrasa z Bělkovic do Horní Loděnice a prochází kolem něj i několik značených turistických tras.

Těšíkovskou kyselku barví podle jedné z pověstí svými oranžovými čepičkami trpaslíci. Jsou to pomocníci vládce Nízkého Jeseníku Grolla, který je do údolí Trusovického potoka poslal opatrovat vzácný pramen. „Každou noc mají svými čepicemi obohacovat vodu o železo. A traduje se, že když je někdo vyruší, tak utečou a v kyselce je ho pak málo,“ usmívá se místní patriot Karel Fiala.

K prameni Těšíkovské kyselky nás zavedl místní patriot a znalec historie Karel Fiala

Minerální pramen je známý už od druhé poloviny 17. století, do konce roku 1945 tu byly dokonce tři vývěry. A tak lékař Albín Nasswettr z Dolan začal plánovat výstavbu malých lázní. Zůstalo ale jen u pavilonu s plnícím zařízením a ubytovacího domu s hostincem U Pěnkavy.

Okolí pramene je oranžovo-hnědé. Kyselka totiž obsahuje mnoho minerálních prvků, především železo, vápník a hořčík. „Za to bublání, které slyšíme, může její původ v sopečné činnosti,“ vysvětluje Karel Fiala. V okolí se nachází hned několik vyhaslých sopek, například Uhlířský vrch nebo Červená hora. A také mnoho podobných pramenišť, známá je nedaleká Ondrášovská kyselka.

Lokalita v okolí Těšíkovské kyselky se v posledních letech kvůli kůrovcové kalamitě doprovázené silnými větry výrazně proměnila. Zmizely hluboké smrkové lesy. „Mně osobně se to líbí, přibylo tady víc světla a navíc už roste nová vegetace, takže si myslím, že přírodě to v podstatě prospělo,“ konstatuje Karel Fiala.

Místo nabízí řadu možností pro turistiku. Pěkným, klidným terénem s minimálním provozem vede několik cyklostezek. Zamířit můžete třeba do Budišova nad Budišovkou a navštívit tam muzeum břidlice, nebo vystoupat na rozhlednu Halaška, podívat se k bývalému lomu v obci Dalov, anebo si prohlédnout osm kilometrů vzdálené historické město Šternberk.

Přímo od pramene vede most přes Trusovický potok
Spustit audio