Tetřev má v Beskydech větší šanci na záchranu, nová odchovna ročně vypustí až dvacet ptáků

21. listopad 2015

Kriticky ohroženého tetřeva hlušce má pomoci zachránit nová odchovna. Moderní zařízení vzniklo pod horou Travný v Krásné na Frýdecko-místecku. Ročně by tu chtěli odchovat zhruba 20 kuřat tetřevů a vypustit je do volné přírody.

Podle odhadů žije v Beskydech posledních 10, možná 15 těchto plachých ptáků.

V provozní budově jsou i mrazáky plné borůvek a malin, kterými se tetřevi krmí. Do samotné odchovny ale lesník Vlastimil Novák nikoho cizího nepustí.

„On buď začne bláznit, létat, nebo se schová a ten pták je vystresovaný a může samozřejmě dostat infarkt, že mu praskne srdíčko stresem, nebo potom začne mít průjem, začne být nemocný a prakticky dochází k úhynu,“ objasňuje lesník.

Ptáky je proto možné pozorovat na dvou velkých monitorech. Chovné hejno lesníci dovezli z Polska.

„Máme čtyři kohouty, osm slepiček,“ dodává lesník Vlastimil Novák.

Tetřev je poměrně mohutný pták, samec váží asi 5 kilogramů. Prvních 20 nově odchovaných kuřat vypustí lesníci do volné přírody už za rok, věří Václav Langer z Lesů České republiky.

„Doufáme, že ano, i proto jsou ti chovní ptáci tady už na podzim, ať vidíme, jak reagují, co jim třeba vadí, aby měli na jaro, kdy začne tok, klid, mohli se rozmnožovat, klást vajíčka a líhnout kuřátka,“ doufá Langer.

Vybudování odchovny stálo asi 18 milionů korun, z velké části ji zaplatili evropské dotace. Kromě soustavy dřevostaveb lesníci upravili i přes 300 hektarů lesních porostů.

autor: iha
Spustit audio