Třebovický koláč, dobrovolnické dny v zoo, chovatelské hody... Vyberte si z našich tipů

17. září 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

V prostorách ostravské zoo začínají Dny dobrovolnictví Moravskoslezského kraje. Zájemcům přiblíží pomoc dobrovolníků u seniorů, hendikepovaných, nemocných, ale také v oblasti přírody a ekologie. V pátek i v sobotu od 10 do 17 hodin se na akci představí mimo jiné Dobrovolnické centrum Adra, Slezská diakonie, Elim Opava a svůj dobrovolnický program bude prezentovat i Zoo Ostrava. Prohlédnout si také můžete fotografickou výstavu s názvem Hodina, která mění životy.

Třebovický koláč. To je rodinný festival, který už posedmnácté hostí areál Třebovického parku v městském obvodě Ostrava-Třebovice. I letos slibuje hudbu všech žánrů, divadlo, tanec, šermíře, sokolníky a pohádky pro děti. Hvězdou pátečního večera bude od 21:30 Ewa Farna. O víkendu se pak představí například Žalman a spol., soubor Ondráš nebo cimbálová muzika Lipka.

Pavel Žalman Lohonka vystoupil s kapelou Žalman a spol. ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Sobota slibuje zajímavé akce, ze kterých si vybere každý. Na hradě Hukvaldy startuje v 11 hodin program s názvem Zbojník všech zbojníků. Na Kobzolfest s bramborovými specialitami jste ve 14 hodin zváni do Skanzenu lidových tradic v Bolaticích. A zatímco Štramberk patří Country festivalu s hudbou, tancem a westernovými ukázkami, v Kravařích zvou na Zámecké burčákobraní. K tomu přidejme ještě tip na Dny NATO v Mošnově a také na Garden Food Festival, kterému patří o víkendu ostravská Černá louka.

Řemesla trochu jinak...aneb Zlaté české ručičky. To je akce, která se uskuteční v sobotu v areálu Kotulovy dřevěnky v Havířově. Od 9 do 13 hodin tady bude k vidění práce řezbáře, krajkářky, vlastnoručně si také můžete vyzkoušet paličkování a výrobu šperků. Samotným zážitkem je i návštěva areálu Kotulovy dřevěnky – jedné z nejstarších dochovaných roubených lidových Těšínska, kterou obklopuje i zahrada s větrným mlýnkem. Akce se koná v rámci Dnů evropského dědictví a jako tradičně je na ni vstup zdarma.

Kotulova dřevěnka v Havířově

Do Komenského sadů v Ostravě můžete v neděli vyrazit na promenádní koncert kapely Šuba Duba Band. Muzikanti z Frýdku-Místku slibují spojení saxofonů, trumpet, zpěvu i rytmiky v duchu jazzu, funku i rocku. Koncert pod širým nebem na vás čeká od 15 hodin přímo u busty Komenského.

V Kravařích v neděli pokračují víkendové Chovatelské hody. Zamířit na ně můžete do Areálu chovatelů, kde na vás mimo jiné čekají zabíjačkové speciality a vyjížďky koňským spřežením. Na den sportu a zdraví naopak zve od 13 hodin obec Chlebičov. Zasvěcen bude běhu, fotbalu, mažoretkám i parkourové show. A v Ostravě připomeňme festival Třebovický koláč, na kterém v neděli vystoupí kromě spousty divadelníků také cimbálová muzika Lipka, písničkář Pavel Helan, kapela BG Styl a v samotném finále i zpěvák Janek Ledecký.

Spustit audio