Třináctý ročník Týdne čtení dětem letos zahájili pod Beskydami

3. červen 2023 07:38

V Ostravici jsou podle místních knihovnic rodiče obzvlášť nadšení proto, aby si děti oblíbily literaturu. Propagátoři společného čtení v rodině se letos kromě malých dětí zaměřili také na dospívající. Organizace Celé Česko čte dětem vydala povídky, které řeší palčivá témata, o kterých se možná špatně mluví, ale dobře čte.

„Vždycky si sedneme, mamka je mezi náma a čte nám,“ vypráví sedmiletý Teo o tom, jaký mají doma rituál.  O tři roky starší holky už pohádky nezajímají. „Víte co jsou mangy? Vím. No tak ty čtu ráda,“ prozrazuje Bára.

„Předčítání je prostě neokázalý projev lásky, kterou každý z nás nejvíc potřebuje,“ vysvětluje rodičům ředitelka organizace Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková, proč je důležité najít si aspoň 20 minut denně.

V Ostravici zahájili Týden čtení dětem tradiční společnou recitací. A taky písní, kterou umělci z regionu nahráli ve studiu Českého rozhlasu Ostrava.

Čtěte také

Letošní novinkou je kniha s názvem Kapuce od mikiny. A v ní povídky 15 autorů o tom, co zajímá teenagery – o šikaně, konzumu, změně klimatu, předsudcích. „S těmito povídkami chodí naši lektoři do škol a má to takový úspěch. Ty děti potřebují, aby se s nimi mluvilo o složitých tématech,“ připomíná Katrušáková

Harry Potter, Deník malého poseroutky, Děti z Bullerbynu – stálice, které jmenuje ředitelka knihovny v Ostravici Martina Klímková. Starší se prý vracejí i k foglarovkám a rodiče jsou tady v Beskydech uvědomělí.

„Třeba na strašidelném čtení jsme měli 122 dospělých i dětí, takže řekla bych, že u nás ti rodiče se snaží. Řekla bych, že aspoň u nás jsou ti rodiče šikovní a hodní,“ pochválila Klímková.

Během týdne se akce rozprostřou po celém Česku, potrvají do 7. června.

Spustit audio

Související