U Dubu rodiny nad Pitínem se lidé scházejí několikrát ročně. Je od něj krásný výhled do okolí

22. únor 2024

Nad obcí Pitín na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji se tyčí vrch jménem Jahodisko viditelný na kilometry daleko. Na něm stojí majestátní, víc než sto let starý Dub rodiny. Jeho název je příznačný. Rodiny z Pitína, z Hostětína i z okolí se u něj scházejí dokonce několikrát do roka. Někteří si u něj tvoří vlastní příběhy, ale především je od něj krásný výhled do širokého okolí.

Kopec Jahodisko nad Pitínem není možné přehlédnout. Od okolních bělokarpatských luk ho totiž odlišují dva solitérní duby. Ten vyšší, u kterého se lidé rádi setkávají, se jmenuje Dub rodiny. Vede kolem něj červená turistická značka.

„Vždycky říkám, že to místo má genius loci. Když člověk zná výpovědi těch lidí, kteří tady bydlí – někdo se tady učil na zkoušky, někdo tady chce být pochovaný, jiní se tu brali,“ popisuje Miroslav Kužela, předseda spolku Pitěnská beseda, jehož členové se o strom dlouhodobě starají. Pořádají u něj také červnové Svatojánské ohně nebo poutní mše. Lidé ze sousedního Hostětína se u dubu scházejí na Silvestra nebo v březnu při celostátní akci Keltský telegraf.

Dub rodiny je starý víc než sto let. Své jméno má tak v porovnání s dobou své existence teprve krátce. Miroslav Kužela ho pod záštitou Římskokatolické farnosti v Pitíně přihlásil do ankety Strom roku 2014.

„Bylo to na počest dřívějšího správce zdejší farnosti, pátera Miloslava Kunce, který tady od roku 1977 sloužil neuvěřitelných 24 let. Z fary každý den ten dub viděl. Když se pak na stáří přestěhoval do Slavičína, tak viděl dub z okna i tam. Vždycky, když jsem s ním mluvil, říkal, že je ten dub takovou vzpomínkou na jeho velkou farní rodinu,“ vzpomíná Miroslav Kužela. Strom se tehdy umístil na 3. místě.

Za příznivého počasí jde od Dubu rodiny vidět téměř celý reliéf Pavlovských vrchů

Výhledy do okolí i hezké posezení

Za příznivého počasí je možné od Dubu rodiny vidět téměř celý reliéf Pavlovských vrchů, vpravo od něj také Ždánický les, Chřiby a severovýchodním směrem Vizovickou pahorkatinu. Pod kopcem se otevírá výhled na Pitín, který kolem dokola obtáčí železniční trať. Pro výrazné stoupání říkají místní Vlárské dráze v tomto místě pitínský Semmering.

U Dubu rodiny je i posezení a také dřevěný kříž. „Podnět k tomu dal pan Drha z Hostětína, který na půdě schovával asi padesát let plechový korpus Ježíše Krista, a bylo mu líto ho vyhodit. Spolu s dárci jsme zhotovili zmenšenou repliku a umístili ho na dřevěný kříž tady na Jahodisku,“ dodává Miroslav Kužela.

Červená turistická trasa vede okolo Hostětína a kromě dubu na ní turisté potkají i několik dřevěných soch, přímo ve vesnici pak také ukázkovou přírodní zahradu Centra Veronica.

Spolek Pitěnská beseda vznikl v roce 2015 a založili ho aktivní lidé z Pitína. Slouží jako místo pro společné nápady a akce v Pitíně a jeho blízkém okolí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.