U dvou lékařů Fakultní nemocnice Ostrava se prokázalo onemocnění COVID-19

1. duben 2020 14:52

U dvou lékařů ostravské fakultní nemocnice se prokázalo onemocnění COVID-19. Krajská hygienická stanice tam nařídila epidemiologická opatření. ČTK to dnes řekla její ředitelka Pavla Svrčinová. Nemoc se objevila i v Městské nemocnici Ostrava. Jedna z pacientek byla pozitivně testována, když se z nemocnice vrátila do domova pro seniory Iris.

Mluvčí nemocnice Petra Petlachová ČTK řekla, že jde o lékaře z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. „Nyní jsou v domácím ošetřování z důvodu laboratorního potvrzení onemocnění COVID-19. O této skutečnosti jsme podle stanovených pravidel informovali Krajskou hygienickou stanici,“ uvedla.

Čtěte také

Vedení kliniky podle Petlachové přijalo taková opatření, aby zamezilo případnému šíření nákazy. Odběry podstoupili všichni zaměstnanci, kteří přišli do kontaktu s těmito lékaři. „Zdravotnický personál uvedené kliniky pracuje v ochranných prostředcích s vysokým stupněm ochrany, používá například bezvýdechový respirátor FFP3. Organizačně je vše zajištěno tak, aby nedošlo k narušení plynulého chodu kliniky,“ dodala.

Nákaza v Městské nemocnici Ostrava souvisí s klientkou ostravského domova pro seniory Iris. Žena se z nemocnice do zařízení vracela a testy odhalily její pozitivitu. „Nyní máme povinnost testovat každého, kdo se k nám vrací. U této klientky byl test pozitivní,“ uvedl ředitel domova Michal Mariánek. Podle něj nyní nelze určit, kde se žena, která je nyní v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice, nakazila.

Nemocní jsou tři klienti domova. Nákaza se potvrdila i u dalších dvou žen. Klienti a personál se začali testovat, když se nákaza potvrdila u jedné pracovnice přímé péče.

V Moravskoslezském kraji bylo dnes k 09:00 evidováno 286 lidí s nemocí COVID-19.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související