Zdravotníci testují 100 klientů ostravského domova seniorů, v Brně zemřela pacientka z Opavy

31. březen 2020 09:50

Zhruba 100 klientů z ostravského Domova seniorů Iris teď testují zdravotníci. Jedna z pečovatelek se totiž nakazila koronavirem.

O nákaze v domově informoval na Twitteru primátor Tomáš Macura (ANO). „Bohužel máme pozitivní nález u pracovnice přímé péče Domova pro seniory Iris v Ostravě. Pracovala minulý týden na oddělení s 25 klienty,“ uvedl ostravský primátor.

Čtěte také

Nejohroženější je ženské oddělení, na kterém žena pracovala. Ředitel Michal Mariánek říká, že do karantény bude muset nejméně 11 zaměstnanců. Další opatření budou záviset na výsledcích testů u seniorů.

„Čekáme na výsledky klientů, kterým teď berou stěry. Věřím, že to budeme vědět dnes nebo nejpozději zítra ráno. Podle toho se zařídíme dál, protože je samozřejmě rozhodující, jestli ti lidé tady zůstanou, nebo půjdou třeba do nemocnice,“ dodává ředitel domova.

V Brně zemřela pacientka z Opavy

V Moravskoslezském kraji je evidováno 278 lidí s nemocí COVID-19. Největší nárůst počtu nakažených mělo za pondělí Karvinsko. V celém Česku je aktuálně 3002 pozitivně testovaných, 24 lidí nákaze podlehlo, 25 se vyléčilo.

Jednou z posledních dosavadních obětí koronavirové nákazy je žena ročník 1946. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřela v úterý ráno. Nemocnice pacientku přijala z opavské nemocnice.

„Bohužel pacientka z opavské nemocnice, která byla na naší Anesteziologicko resuscitační klinice od soboty (ročník 1946), dnes ráno zemřela,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V brněnské nemocnici, která je státem určená pro moravské pacienty s koronavirem v těžkém stavu, leží aktuálně šest pacientů.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související