Ukrajinci začali registrovat svá auta na ostravském magistrátu

6. říjen 2023

Do konce roku musí občané Ukrajiny přihlásit svá auta do českého registru vozidel. Týká se to všech držitelů dočasné ochrany, kteří na českém území provozují svá vozidla. Na ostravském magistrátu se zatím zaregistrovaly necelé dvě desítky lidí.

„Klient přijde na přepážku, většinou v doprovodu člověka, který rozumí česky, nebo sami komunikují v českém jazyce. Domluvíme se i anglicky,“ říká vedoucí úseku evidence silničních vozidel Lenka Konečná.

Při vyřizování žádostí si pracovníci jen musí dát pozor při přepisu z azbuky do latinky. „V pasu je to do latinky přeložené, takže to kontrolujeme podle nich. Oni to vypíšou podle toho svého jazyka a my se snažíme to zapsat tak, abychom to přečetli,“ dodává Konečná.

Velké návaly na ostravském magistrátu zatím nezaznamenali. „Od toho 1. 10. zatím registrujeme asi dvacet žádostí o registraci,“ říká vedoucí dopravně správního odboru Dalibor Mozdřeň a zároveň vysvětluje důvody pro nové nařízení: „Hlavním účelem registrace ukrajinských vozidel je, aby byla dohledatelná registrace, provozovatel vozidla, v případě spáchání přestupku na území České repuliky.“ Registry vozidel České republiky a Ukrajiny nejsou propojené, proto byl s dohledáním případných viníků problém.

Ukrajinští provozovatelé mají na registraci vozidel čas do konce tohoto roku. Od prvního ledna už bude povinnost automatická. A bude platit lhůta sedmi dnů od udělení dočasné ochrany.

„Je tam sankce až do výše 30 tisíc korun při nesplnění této podmínky,“ doplňuje Dalibor Mozdřeň s tím, že registrace je zdarma a dělají ji všechny obecní úřady s rozšířenou působností.

Spustit audio