Ultrajednoduchý švédský koláč Adély Štefankové je jako pečené máslové sušenky s tvarohem

Další místo setkání Pochoutkového roku na sladko proběhlo v Chomutově. Paní Adéla Štefanková přihlásila do soutěže švédský koláč. Není potřeba míchat předem žádné těsto. Vše se spojí až pečením v troubě a vznikne náramně dobrý koláč. Je to chuťový návrat k pochoutkám našich babiček a tetiček.

Ingredience
  • 1 hrnek = 300 ml
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  •  
  • Na náplň:
  • 750 g tvarohu ve vaničce
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 500 ml mléka
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 vrchovatá lžíce strouhaného kokosu
  •  
  • Na dokončení:
  • 140 g másla
  • máslo na vymazání

Postup

Do mísy dáme 3 hrnky mouky, přidáme hrnek cukru, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli. Všechny suroviny promícháme a rozdělíme na dvě poloviny sypké hmoty.

V další míse si připravíme náplň. Dáme do ní tvaroh, vejce, hrnek krystalového cukru, přilijeme mléko a přidáme trochu kokosu. Vše rozšleháme šlehačem na nejvyšší otáčky, abychom získali tekutou náplň.

Na plech bohatě vymazaný máslem nasypeme polovinu sypké směsi. Zatřeseme jí, abychom ji srovnali do roviny. Na to nalijeme tvarohovou směs a posypeme rozinkami namočenými v rumu. Potom náplň zasypeme druhou polovinou sypké směsi. Sypeme jako když moučíme vál.

Nakonec koláč pokapeme po lžičkách rozpuštěným máslem. Pečeme při 160 °C asi 65 minut dorůžova.

Adéla Štefanková

Recept má asi od svých 20 let a dostala ho jej kolegyně. Je to velice rychlý a jednoduchý koláč, u kterého nemusíte předem míchat žádné těsto. Je velmi oblíbený a chutný.

Paní Štefanková nás přivítala spolu se svým pejskem Nonem. Dokonce jsme s ním během pečení absolvovali krátkou vycházku. Dostali jsme i výborný oběd v podobě výpečků se špenátem a bramborovým knedlíkem. Bylo to zase další krásné setkání.

Adéla Štefanková a Patrik Rozehnal