Uniforma plukovníka Kandareliho

14. duben 2016

K výročí konce II. světové války natočil Český rozhlas Ostrava výjimečný příběh 92letého vojáka, plukovníka Iraklije Levanoviče Kandareliho. Poslouchejte sérií reportáží o tom, jak jsme za ním jeli do Gruzie a splnili mu neobvyklé přání.

Iraklij Levanovič Kandareli byl jedním z mnoha vojáků, kteří se zúčastnili ostravsko-opavské operace na sklonku II. světové války. Jako hrdina se stal čestným občanem Opavy a několika dalších měst.

Dnes žije v městě Gori v Gruzii na hranici chudoby a jeho důchod nestačí ani na zaplacení bytu. Proto mu město Opava pravidelně posílá příspěvek jako výraz vděčnosti. Tak začíná příběh, který vám nabídneme v reportážním seriálu od 18. do 24. dubna.

Téměř 93letý plukovník Kandareli měl už delší dobu jedno velké přání – věnovat svou starou vojenskou uniformu České republice, kterou považuje za svou druhou vlast. Redaktor Českého rozhlasu Martin Knitl se proto vypravil na zhruba 2700 kilometrů dlouhou cestu.

V Gruzii pana Kandareliho našel, uniformu i s řadou vyznamenání převzal a odvezl ji do Vojenského historického ústavu v Praze. Pro archiváře má tato památka značnou cenu, protože se váže k příběhu konkrétního člověka a přímého aktéra jedné z největších bitev na území tehdejšího Československa.

Od pondělí 18. 4. do pátku 24. 4. vždy v 08:20 uslyšíte reportáž Martina Knitla o cestě do Gruzie. Příběh začne u opavských legionářů, kteří mezi sebou vybrali pro pana Kandareliho peníze, pak se přesune do Tbilisi a města Gori. I když vysoký věk se na posledním žijícím čestném občanovi Opavy podepsal, radost ze splnění jeho přání byla nepopsatelná.

V sobotu 24. 4. po 15. hodině shrneme celý příběh do jednoho uceleného dokumentu Uniforma plukovníka Kandareliho. Unikátním seriálem chceme ukázat, že vztah českého města a gruzínského vojáka může přetrvat i více než 70 let – navzdory změnám režimů a generací.

Poslouchejte Český rozhlas Ostrava nebo sledujte náš web!

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.