Unikátní Muzeum ošetřovatelství mění adresu. Zůstane ale pořád v Opavě

1. únor 2022 09:12

Když se před lety začaly opravovat budovy v areálu Slezské zemské nemocnice v Opavě, prošly rukama zdravotníků už nepoužívané staré lékařské pomůcky a přístroje. Tehdy vznikl nápad otevřít muzeum věnované ošetřovatelství. To se nakonec opravdu stalo zhruba před 10 lety. Jenže kvůli nedostatku prostor v nemocnici se celá expozice musí přestěhovat. Ale ne daleko. Historické předměty, nástroje a přístroje přebírá Slezské zemské muzeum.

Nekončící krabice a předměty zabalené ve fóliích, tak to vypadá, když velké muzeum přebírá malé muzeum. Spousta práce, ale návštěvníci už brzy ocení, jaké poklady se v nemocnici podařilo zachránit, říká David Váhala, mluvčí Slezského zemského muzea. Jsme v tzv. Müllerově domě.

„Jsme ve fázi, že věci, které jdou na výstavu, máme na místě, zbytek muzea stále vozíme do našeho depozitáře,“ říká Váhala v místech budoucí expozice, kde bude expozice Muzea ošetřovatelství, které už se tak ale asi jmenovat nebude. „Vzhledem k tomu, že muzeum má dvacáté výročí, tak se budeme snažit tu expozici udržet co nejdéle přístupnou veřejnosti, ať se může seznámit s těmito unikátními exponáty,“ dodává.

A bude to stát za to, hlavně těm, kteří Muzeum ošetřovatelství dříve ještě v nemocnici nenavštívili. V porovnání s dneškem působí některé přístroje až děsivě. Ať už jde o poválečné inkubátory, nebo postele pro duševně nemocné a mnoho dalších.

„Ve sbírce Muzea ošetřovatelství je úplná všehochuť, pokrývá de facto veškeré lékařské a ošetřovatelské obory. Jedná se o několik tisíc předmětů, je tady bohatě zastoupené porodnictví, dětské oddělení, máme tady chirurgii, kompletní zubařskou ordinaci včetně různých zubních náhrad a pomůcek,“ vypočítává Váhala. „Budeme se snažit výstavu zpřístupnit během měsíce února,“ dodává.

Malý pavilon, dřívější sídlo ošetřovatelského muzea, už Slezská nemocnice může začlenit do běžného provozu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související