Upečte si medový dort podle pravé staroarménské receptury

Hlavně nešetřete tím nejlepším květovým medem a vlašskými ořechy, radí Gevorg Avetisyan, který staroarménské medové dorty u nás peče. Servíruje je po celé zeměkouli.

Marlenka - právě tak se jmenuje medový dort, který dostal jméno po dcerce Gevorga Avetisyana. Osud ho zavál před dvaceti lety na severní Moravu, kam si tehdy kromě rodiny s sebou z rodné Arménie přivezl i recept na tradiční medový dort. Od prvních medových pokusů v kuchyňce vybavené jedním velkým hrncem a sporákem urazila Marlenka už velký kus cesty.

Výroba medovníku

Upečené těsto

Cukráři každý měsíc spotřebují na pečení medových dortů více než sedm tun medu. Kouzlo úspěchu a obliby Marlenky tkví v tradiční a staletími ověřené staroarménské receptuře, protože v arménských domácnostech už od pradávna nemohl na stole chybět právě medový dort.

Recept na medový dort podle Gevorga Avetisyana:

5 vajec
300 g cukru
200 g másla
500 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
2 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce medu

Krémem se na medovém dortu nešetří

Na krém:

půl plechovky zahuštěného mléka Salko
150 g másla
1 lžíce medu

Na posypání:

10 g drcených vlašských ořechů

Postup:

1. Mouku, máslo, vejce, jedlou sodu, citrónovou šťávu a med smícháme dohromady.

Gevorg Avetisyan

2. Řídké těsto natřeme v tenké vrstvě na pečící papír. Pečeme ve velmi horké troubě pár minut.

3. Na pláty vychladlého těsta natíráme krém ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, medu a másla. Pláty klademe v několika vrstvách na sebe.

4. Navrch dortu sypeme drcené ořechy a drobečky.


Med je zázrak přírody

Med je sladký, hustý, lepkavý, a tak trochu zázrak. Díky svému složení, vlastnostem a chuti se od pradávna používá jak v kuchyni, tak v léčitelství. Med tvoří kromě vody především cukry – fruktóza, glukóza a sacharóza. Díky vysokému obsahu cukru, který ničí bakterie, se med nekazí. Přírodní neupravený med má obsah vody 14 až 18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemohou se v medu množit prakticky žádné nežádoucí organismy.

Kvalita medu

med v prodejně

Med produkují včely, pro které je zároveň med zásobárnou energie. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kilogramů medu. Jeho složení, barva a chuť závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami. To se liší podle lokality, sezony i druhu jednotlivých včelstev. Hlavní dělení medu je na květový neboli luční, a na medovicový neboli lesní.

Skladování medu

Med skladujte v suchu a na delší čas i v temnu. V chladu naopak med být nemusí, i když mu svědčí. A nevadí ani mráz - naopak, biologická aktivita medu se sníží na minimum a navíc se zpomalí i krystalizace. Nicméně krystalizace medu je přirozený proces. Některé medy, hlavně řepkový, začnou krystalizovat i během týdne či dvou. Krystalizací med tuhne a dostává jinou, světlejší barvu.

Pomáhá také léčit

Včelí med

Med je skvělý podpůrný prostředek při nachlazení a kašli, kdy například v lipovém nebo heřmánkovém čaji dokáže u dospělých i dětí zapůsobit jako balzám. Čajová lžička medu podaná večer údajně zabírá i proti nespavosti. Med ale pomáhá i při hojení popálenin, jizev a ran - místo desinfikuje, snižuje otok a napomáhá obnově poraněné tkáně. Unaveným kloubům a zádům pak můžeme doporučit medové masáže, které působí očistně a zbaví nás napětí a stresu.

Med v kuchyni

Stejně nepostradatelný je ale med i v kuchyni – ať už při vaření nebo pečení, o čemž už byla napsána řada inspirativních publikací. Zkuste zalistovat například knihou Med v kuchyni labužníka, Včelí produkty v praxi anebo Pečeme s medem.

autor: čan