USA obhájily titul parahokejových mistrů světa, Češi si pátým místem zajistili účast na ZOH v Pekingu

27. červen 2021 08:37

Ostravské mistrovství světa v para hokeji je u konce. Vítězem se podruhé v řadě staly Spojené státy americké, které ve finále porazily 5:1 Kanadu. Třetí místo obsadili Rusové. Svůj cíl splnila i česká reprezentace. Na šampionátu v Ostravě skončila pátá, a kvalifikovala se tak na zimní paralympijské hry v čínském Pekingu.

O světový šampionát měli fanoušci v Ostravě zájem. Hlavně při zápasech českého týmu byly tribuny v rámci možností zaplněné.

„Jsem rád, že fanoušci přišli i na utkání o bronz a o titul. Je vidět, že ostravský fanoušek para hokeji docela fandí, což je moc dobře,“ popisuje šéf turnaje Jiří Šindler.

Kvůli koronavirové pandemii mohlo být v Ostravar Aréně během jednoho utkání maximálně 2500 diváků. „Ten počet se vlastně rozhodl až týden před šampionátem. Pro nás je to velký úspěch, že jsme vůbec fanoušky mohli vpustit. A jsme za to moc rádi, protože i sto fanoušků vytvoří nějakou atmosféru, kterou si šampionát zaslouží,“ dodává Šindler.

Teď chtějí dát organizátoři mistrovství světa českým příznivcům para hokeje pauzu. Ale v budoucnu by se mohl šampionát do Ostravy vrátit.

„Uvažuje se nad různými novými formáty, aby to bylo zajímavější a atraktivnější pro fanoušky i hráče. Takže pokud se k nám šampionát vrátí, bude daleko zajímavější,“ uzavírá za pořadatele Jiří Šindler.

Mistrovství světa v Ostravě trvalo celkem osm dní a zúčastnila se ho osmička týmů z celého světa.

„To nejlepší nakonec“

Tímto heslem se řídili čeští para hokejisté na mistrovství světa v Ostravě. V posledním utkání o páté místo zaznamenali první gól a zároveň první výhru na turnaji. Vítězství 2:1 nad Norskem je navíc posunulo na zimní paralympijské hry v Pekingu.

Po čtyřech porážkách si český výběr jakožto vítězný tým konečně mohl zazpívat státní hymnu. O dva klíčové góly, které Čechům zajistily páté místo a také postup na zimní paralympijské hry, se postaral zkušený David Palát s nováčkem Radkem Zelinkou. Devětadvacetiletý bývalý profesionální florbalista je přitom, poté co přišel o nohu, u reprezentace něco málo přes rok.

autoři: Lukáš Kaleta , tif
Spustit audio

Související