Úvalno na Bruntálsku je první obcí v kraji, kde můžete zdarma sdílet kola

4. listopad 2015

Původně skončila jako železný šrot v obecním sběrném dvoře. Teď jsou ale vysloužilá jízdní kola natřená na růžovo a lidem v Úvalně na Bruntálsku poslouží jako akční dopravní prostředek. Na růžových kolech se navíc svezou zdarma.

Úvalno na Bruntálsku zavádí netypickou obecní dopravu. Stará kola ze sběrného dvora barví obec na růžovo a chystá je pro místní lidi zdarma k využití. Na několika místech ve vesnici plánuje vedení obce růžové stojany, odkud si zájemci kola půjčí a svezou se třeba z horního na dolní konec.

„Kolo by mi pomohlo. Až půjdu nahoru a uvidím ho dole, tak si ho vezmu, opřu se o něho, půjdu nahoru a tam ho nechám někomu, kdo se může svézt dolů,“ říká usměvavá paní Božena. „Akorát říkám starostovi, že tam je štangla. A já už jsem starší člověk – ženská, štangla, to nějak nejde dohromady,“ směje se.

Růžová se prý nekrade

Podle starosty je Úvalno první obcí v Moravskoslezském kraji, která s takovýmto projektem přišla. „Prvotní nápad byl u jednoho ze zastupitelů, když jsme tak pátrali, v čem obec vylepšit. A tak jsme se inspirovali. Profesionální systémy jsou samozřejmě nákladné, ale napadlo nás využít starých kol. Není to úplně náš nápad stejně jako ta růžová barva, která se údajně nejméně krade,“ vysvětluje starosta Radek Šimek (nezávislé sdružení).

„Už jsme to tady pozorovali – nenápadně se přiblížil mladík, šel z obchodu, rozhlížel se, drapl kolo a jel. A za chvíli to kolo zase vrátil,“ usmívá se Jana Žídková, obecní zahradnice a kulturní referentka.

Projekt je teprve na začátku, zatím je v obci v provozu jedno růžové kolo a další dvě se připravují. Podle starosty je ale představa taková, že lidem bude k dispozici desítka kol, v pánském i dámském provedení.

Další adepti už jsou vybráni

Další podrobnosti a zajímavosti z Úvalna na Bruntálsku uslyšíte v našem rozhlasovém magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio