Uzené na švestkách. Lahodná kombinace medu, vína a sušeného ovoce
Není to maso nasladko. Sice do omáčky patří med, ale ostatní ingredience jeho sladkost strhnou a dodají omáčce pikantnost. Zejména povidla, která mají ostřejší chuť a také víno. Solit budeme opatrně, protože vývar z uzeného masa bývá slaný dost.
- 750 g uzeného masa (krkovice, rolovaná plec,event. kýta)
- 3 plné PL švestkových povidel
- 2 – 3 PL medu
- hrst sušených švestek
- červené víno
- citrónová kůra i šťáva
- ½ KL mleté skořice
- 3 mleté hřebíčky
- podle potřeby trochu máslové jíšky
- sůl
Na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme sušené švestky do červeného vína. Uzené maso uvaříme do měkka. Měkké vyjmeme, nakrájíme na plátka a odložíme na teplé místo. Odlijeme si cca 800 ml vývaru, do kterého přidáme povidla, med, citrónovou kůru, namočené švestky i se zbylým vínem a všechno koření. Provaříme cca 10 minut. Podle potřeby zahustíme řídkou máslovou jíškou a znovu povaříme, tentokrát stačí 5 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčkou přelijeme plátky uzeného masa a podáváme s bramborovým knedlíkem a plátky citrónu.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka