Uzené na švestkách. Lahodná kombinace medu, vína a sušeného ovoce

Není to maso nasladko. Sice do omáčky patří med, ale ostatní ingredience jeho sladkost strhnou a dodají omáčce pikantnost. Zejména povidla, která mají ostřejší chuť a také víno. Solit budeme opatrně, protože vývar z uzeného masa bývá slaný dost.

Ingredience
  • 750 g uzeného masa (krkovice, rolovaná plec,event. kýta)
  • 3 plné PL švestkových povidel
  • 2 – 3 PL medu
  • hrst sušených švestek
  • červené víno
  • citrónová kůra i šťáva
  • ½ KL mleté skořice
  • 3 mleté hřebíčky
  • podle potřeby trochu máslové jíšky
  • sůl

Na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme sušené švestky do červeného vína. Uzené maso uvaříme do měkka. Měkké vyjmeme, nakrájíme na plátka a odložíme na teplé místo. Odlijeme si cca 800 ml vývaru, do kterého přidáme povidla, med, citrónovou kůru, namočené švestky i se zbylým vínem a všechno koření. Provaříme cca 10 minut. Podle potřeby zahustíme řídkou máslovou jíškou a znovu povaříme, tentokrát stačí 5 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčkou přelijeme plátky uzeného masa a podáváme s bramborovým knedlíkem a plátky citrónu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko