V Bělé na Hlučínsku si můžete dopřát odpočinek a relaxaci v lůně přírody

10. červenec 2018
Česko – země neznámá

Nově vybudovaná diagnostická stezka zdraví spojuje příjemnou procházku s osvěžením v léčebných bazéncích, založených na Priessnitzově metodě.

 

Obec Bělou na Hlučínsku najdete v blízkosti hranic s Polskem, v harmonické krajině plné lesů, vodních ploch a udržovaných domků, tak typických pro tento region. K hojně navštěvované pstruží farmě, ke zdravotně prospěšnému staletému pramenu Židlo, jehož kvalitu potvrdili i lékaři Priessnitzových lázní a Křesťanskému labyrintu, kde mohu věřící i náhodní návštěvníci najít místo k zastavení i odpočinku, teď přibylo další lákadlo - diagnostická stezka zdraví.

Ta začíná právě v blízkosti Křesťanského labyrintu, kamenných bazénků a léčivého pramene. Vede terénem okolo lesa Pavlačka a v polovině trasy je umístěno turistické posezení s nerušeným výhledem do krajiny. Celá stezka je lemovaná kameny s citáty slavných osobností, které vedou k zamyšlení. Přílišné únavy se bát nemusíte, vycházka není náročná a krokoměr naměří pouhých 1290 metrů.

Před i po vycházce se můžete osvěžit v léčebných bazéncích, založených na Priessnitzově metodě. Abyste lázeň dolních a horních končetin provedli správně, k tomu vám dopomohou informační tabule s doporučujícím postupem. Pravidelná čapí chůze v bazénku s přírodní protékající chladnou vodou o teplotě 8 až 15 stupňů vede ke zlepšení funkce srdce, cév, k zvýšení odolnosti proti infekcím, i proti fyzickým a psychickým stresům. Pokaždé, když setřete vodu, měli byste chodit nebo běhat, a pažemi mávat až do usušení. Ale pozor, mezi koupelí horních a dolních končetin, a šlapáním vody po oblázcích, má být časový odstup nejméně půl druhé hodiny. Tedy žádný spěch.

Mírná fyzická aktivita chůzí v mírně zvlněném terénu je nutná pro předehřátí organismu před koupelí. Po koupeli je důležitá správně provedená frotáž a opět chůze v terénu. Není nic lepšího, než se nejprve osvěžit pramenitou vodou, a po té se vydat na nenáročnou procházku okolo lesa Pavlačka.  Budete se cítit jako znovuzrozeni.

autor: dam
Spustit audio