V Bohumíně hořel panelový dům. Požár si vyžádal jedenáct obětí, několik lidí vyskočilo z oken

8. srpen 2020 21:20

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně zemřelo v sobotu jedenáct lidí. Mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že zemřelo šest lidí z bytu v 11. patře, ve kterém se požár rozhořel. Dalších pět jich ze stejného bytu vyskočilo, upřesnili hasiči. Mezi oběťmi požáru jsou tři děti. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že šlo nejspíš o žhářský útok. Policisté zadrželi jednoho podezřelého.

„Podle prvních indicií to vypadá na úmyslné založení požáru. Lidé v bytě nad požárem se zřejmě v panice pokusili zachránit skokem z okna,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Požár je v současné chvíli zlikvidovaný. Podle svědků na místě začalo hořet už odpoledne. I oni mluví o tom, že několik lidí vyskočilo. Jedna z žen řekla redaktorce Českého rozhlasu Ostrava, že musela synovi zakrývat oči, aby to neviděl. 

Zasahující záchranáři při požáru panelového domu v Bohumíně, během kterého zemřelo jedenáct lidí

Hejtman Vondrák novinářům řekl, že jsou všichni obyvatelé evakuovaní před budovou. „Šest lidí uhořelo - tři dospělí, tři děti a pes. Máme celkem dalších deset zraněných a k tomu zraněné zasahující hasiče a policistu,“ upřesnil. 

Hasiči později upřesnili, že šest lidí uhořelo v bytě v jedenáctém patře a dalších pět lidí ze stejného bytu vyskočilo. Vyvrátili tak původní informace, že pět lidí vyskočilo z bytu, který se nachází o patro výše a nebyl tak požárem zasažen.

Zadržení jedné osoby

Vyvrátil zároveň informace o tom, že hasiči přijeli na místo požáru pozdě. Zprávu o poplachu měla jednotka dostat v 17:49 a již v 17:54 na místo přijel první hasičský vůz. 

Ředitel krajské policie ubezpečil veřejnost, že se pachatel nikde v okolí volně nepohybuje. Odmítl ale spekulace o tom, kolik celkem pachatelů bylo a co bylo příčinou požáru. „V souvislosti s požárem jsme zadrželi jednu osobu,“ řekl. 

Evakuování se kvůli vyšetřování do domu vrátit nemohou. Pokud nebudou mít kam jít, bude pro ně ubytování zajištěno, řekl šéf moravskoslezské policie.

Podle místostarosty Igora Bruzla (ČSSD) je panelový dům ve vlastnictví města. Také Bruzl řekl, že podle prvotních informací údajně nelze vyloučit, že oheň někdo založil. Jsou to ale nepotvrzené informace. „Je to strašná tragédie, nic takového tady nikdy nebylo,“ uvedl Bruzl.

Hořelo ve třináctipatrovém panelovém domě v Nerudově ulici. „Na místě zasahuje celkem osm posádek zdravotnické záchranné služby, tři lékařské a pět nelékařských. V tuto chvíli na místě stále pracujeme,“ uvedl krátce před 19.30 mluvčí záchranné služby Ladislav Lang.

Hasiči nechtějí spekulovat o příčině požáru. Není ale normální, že požár se velmi rychle rozšířil po celém bytě, řekl šéf moravskoslezských hasičů.

autor: Vít Kubant | zdroj: ČTK
Spustit audio