V Bohumíně pasovali 170 dětí na čtenáře. Pasování prvňáků tam každoročně organizuje městská knihovna

22. březen 2018

Prvňáci ze všech bohumínských škol mají za sebou slavnostní ceremoniál. Přímo v knihovně je ředitelka v královském kostýmu pasovala na čtenáře. Děti složily slavnostní slib a odnesly si roční průkazku do knihovny zdarma.

Prvňáčky z Montessori školy do knihovny přivedla Renáta Šmídlová a je velice ráda, že děti si i takhle najdou cestu ke knihám. „Je to krásné, protože jim to přiblíží ty příběhy v knihách. Může jim to podpořit fantazii. Naučí se také vybírat knížky, příběhy. To je to nejdůležitější, aby prostě podporovaly svou fantazii. A k tomu potřebují knížky, ne filmy,“ říká.

Děti tato akce baví. Aktivně se zapojují, doslova překřikují jeden druhého. Vedoucí knihovny Magdalena Fedorowiczová je teď v roli královny. „Je to slavnostní událost, hlavně pro ty děti. Máme z toho všichni radost,“ říká žena v červených šatech a korunou ve vlasech.

V roli krále, který prvňáky pasuje, je Jan Fedorowicz, manžel vedoucí knihovny. „Miluji svou ženu natolik, že už to dělám několik let. Jsme už docela sehraní a je to taková radost. Když vidíte ty malé děti, jak se snaží dychtivě ukázat, jak umí číst, tak je to velmi hezké. Takže to dělám s radostí,“ usmívá se Jan Fedorowicz.

Všechny děti z knihovny odcházejí s barevným odznakem s nápisem Už jsem čtenář.

Děti v bohumínské knihovně
autor: ada
Spustit audio