V Bohumíně se dnes dozvíte vše o kvalitě ovzduší

Do Bohumína dnes dorazí kampaň Dýcháme to, čím topíme. Přímo na náměstí T. G. Masaryka v centru města se lidé budou moci na vlastní oči přesvědčit o tom, jak se chová kotel, když se v něm topí správně a když se v něm topí nekvalitním palivem.

Ukázky připravili odborníci z ostravské Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava v rámci Týdne za čisté ovzduší. Ten probíhá od pondělí do čtvrtku v Třinci, Karviné, Bohumíně a Havířově.

„Lidem na náměstí budeme názorně ukazovat, co je špatné a co správné spalování a čím doma ve svém kotli topit tak, abychom nezatěžovali životní prostředí,“ říká za pořadatele Pavel Kadlec z občanského sdružení Kristián.

Kampaň odstartuje na bohumínském náměstí v 09:00 a potrvá až do 17:00. V rámci ní bude k vidění i mobilní tématická výstava zaměřená na spalování odpadků a problematiku lokálních topenišť. Pořadatelé slibují i soutěže o ceny.

Kampaň vyvrcholí v 15:30 besedou se zástupci města, Krajské hygienické stanice, Českého hydrometeorologického ústavu a Ministerstva životního prostředí v blízkém Salónu Maryška. Hovořit se v jejím průběhu bude především o problematice spalování odpadků v kotlích a jeho vlivu na zdraví člověka.

„Lidé by si měli uvědomit, že to, čím topí, také výrazně ovlivňuje naše životní prostředí. A než začneme kritizovat vše kolem sebe, měli bychom se taky podívat na vlastní příspěvek ke kvalitě ovzduší. O tom by měla být kampaň, která se týká i Bohumíňáků,“ poznamenal místostarosta Lumír Macura.

Kampaň ministerstva životního prostředí Dýcháme to, čím topíme odstartovala 9. února v Ostravě a postupně se představuje v dalších městech regionu. Naposledy to bylo v pondělí v Třinci.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu