V Brušperku mají procházkový adventní kalendář, čísla jsou v oknech domů

1. prosinec 2022 06:10

Adventní kalendář udělali v Brušperku na Frýdeckomístecku přímo v oknech domů. Dnes se v prvním z nich rozsvítí jednička. Je to výzva pro místní rodiny s dětmi, které podle nápovědy mohou čísla v oknech hledat a nachodí tak několik kilometrů.

S Martinou Rokosovou, organizátorkou brušperského adventního procházkového kalendáře, jsme právě na náměstí. I tady v jednom z oken bude svítit číslo. „Cílem je hezky si to tady vyzdobit, dostat lidi trošku do ulic a hlavně teda děti. I za nepěkného počasí,“ říká Rokosová.

Každý den se číslo rozsvítí v jiném okně. Lidem se nápad líbí.

Čtyřiatřicetiletá maminka tří dětí Martina Rokosová se inspirovala při vymýšlení a adventního procházkového kalendáře na Moravě a podařilo se jí do hry zapojit dostatek dobrovolníků. „Protože je to poprvé tady, tak opravdu to jsou nadšenci, kteří do toho šli s tím, že dají všanc své okno a to, že tam kolem nich bude procházet pravděpodobně docela dost lidí,“ dodává.

Svítící číslo v okně budou děti hledat podle nápovědy, která bude na nástěnce vedle informačního centra, a taky na internetu. Každé číslo je originál. „To si vyrábí každý sám, takže každé číslo bude jiné,“ vysvětluje Rokosová.

Z náměstí se jde do kopečka směrem ke kostelu sv. Jiří. Tady bude svítit čtyřiadvacítka na Štědrý den a brušperský adventní procházkový kalendář tady bude končit.

Spustit audio