V centru Třince nově zastavují vlaky. Místní jsou rádi, že se jim zjednoduší cestování

20. červen 2013

V Třinci je ode dneška v provozu nová vlaková zastávka hned u centrálního náměstí T. G. Masaryka v městské části Lyžbice. Místním, kteří dosud museli využívat nádraží na okraji města nedaleko železáren, se tak výrazně zkrátí cesta na vlak.

Obyvatele Třince těší také to, že turisty už nebudou při návštěvě města vítat velké komíny.

„Říkali jsme si, když by nám neudělali to nádražíčko tady, tak jistě by si Třinec zasloužil, když tady máme ty hutníky, třeba pojízdné schody. Ale to je nahoru, dolů, teď když jdete ještě s nákupem,“ vysvětluje Jana Růžičková, která v Třinci bydlí od roku 1960.

Teď se její sen splnil, už nebude muset zdolávat schody na stanici blízko huti. Dnes sice nikam necestuje, příjezd prvního vlaku, který v nové stanici zastaví, si ale nemohla nechat ujít.

Denně přijede na stanici Třinec centrum čtyřicet spojů. „Bez čistých a nových zastávek a nových nádraží to také nepůjde. A toto je další skládačka do celé mozaiky, aby železnice byla v českých zemích atraktivní a aby tak, jako to vidíme na Západě, lidé jezdili železnicí a nebáli se jí,“ věří Ivo Toman z Českých drah.

Dráhy připravují také modernizaci hlavního nádraží. Zatím ale není jasné, kdy začnou.

autor: iha
Spustit audio