V Českém Těšíně otevřeli Muzeum protestantismu na Těšínském Slezsku

25. únor 2016

V Českém Těšíně nedaleko hraniční řeky Olše stojí nové Diakonické a vzdělávací centrum Vladislava Santariuse. A v jeho nejvyšším patře najdete muzeum.

Národnost a vyznání. Dva určující momenty, které stály za historickým vývojem Těšínského Slezska. Právě v této oblasti se mnoho věřících, ať už české či polské národnosti, hlásí ke Slezské církvi evangelické augsburského vyznání.

Kořeny protestantismu zde sahají až do první poloviny 16. století. A jak víme, ne vždy lidé mohli svobodně vyznávat svou víru. Jedním z temných období byla i doba totality z druhé poloviny 20. století.

A právě na toto období se zaměřuje zbrusu nové muzeum, které vzniklo v Diakonickém a vzdělávacím centru Vladislava Santariuse v Českém Těšíně. Od ledna tam vítá nejen věřící, ale také zájemce o historii náboženského hnutí v tomto koutu naší země.

Prostřednictvím pozůstalosti právě jedné z nejvýznamnějších osobností této církve, Vladislava Santariuse, a také mnoha předmětů z různých sborů, představuje nejen každodenní život věřících, ale také nástrahy, se kterými se právě za minulého režimu museli potýkat.

Na rozhlasovou prohlídku Muzea protestantismu na Těšínském Slezsku vás zveme prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio