V Domě přírody Českého krasu se seznámíte s jedinečností tohoto geologicky významného území

6. září 2024

Letos bylo slavnostně otevřeno nové návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Český kras ve Středočeském kraji. Dům přírody Českého krasu byl jako multifunkční objekt postaven v těsné blízkosti slavných Koněpruských jeskyní na Berounsku. Unikátní vnitřní i vnější expozice návštěvníky seznamuje s místním geologickým vývojem i jedinečností krasových útvarů.

Český kras je největší vápencové území v Čechách s téměř sedmi tisíci evidovanými jeskyněmi. Rozkládá se mezi Prahou a Zdicemi. Množství návštěvníků sem přivádí nejen překrásná a geologicky zajímavá okolní příroda, ale především unikátní Koněpruské jeskyně, do kterých je možné vstoupit i přímo z nově otevřeného Domu přírody Českého krasu.

Multimediální vnitřní expozice v Domě přírody je rozdělena do oddílů, které komplexně představují geologickou stavbu Českého krasu i vývoj zdejších jedinečných krasových jevů. Působivým způsobem je ztvárněné silurské a devonské moře a nechybí ani interaktivní prvky, hry i hádanky. Oblíbená je geologická laboratoř, kde je možné vyzkoušet si proces usazování sedimentů vápence.

Děti si tu také mohou zahrát na jeskyňáře a vyzkoušet si pocity při prolézání neznámou jeskynní soutěskou. Představeny jsou také unikátní archeologické nálezy přímo z Koněpruských jeskyní. V roce 2020 se pomocí genové analýzy podařilo nalezené kosterní pozůstatky spolehlivě datovat. Bylo zjištěno, že jde o ženu starou 30 až 40 let, která tu žila přibližně před 45 tisíci lety. V současné době je to nejstarší známý nález moderního člověka na celém Euroasijském kontinentu. V rámci expozice jsou vystaveny repliky nalezených kosterních pozůstatků i obsáhlé informace o tomto unikátní objevu.

V rámci geologické laboratoře je možné vyzkoušet si proces usazování sedimentů vápence

Údolí Berounky jako na dlani

Živou přírodu Českého krasu přibližuje jedinečná panoramatická fotografie údolí Berounky. Otevřením menších ukrytých okének v rámci dlouhé plochy snímku mají návštěvníci možnost dozvědět se o místní přírodě více detailů. Na čtyřech diorámatech s modely rostlin a živočichů jsou prezentovány čtyři typické biotopy Českého krasu. I v tomto oddílu je umístěný digitální interaktivní stůl a biologická laboratoř, kde je možné blíže prozkoumat různé přírodniny a lépe porozumět životnímu prostředí.

Na závěr prohlídky čeká návštěvníky zajímavý film o Českém krasu. Přímo z vnitřní expozice se pak mohou vydat na prohlídku Koněpruských jeskyní a následně pak po naučné stezce do okolní překrásné přírody.

Přírodu Českého krasu přibližuje panoramatická fotografie údolí Berounky

Trojrozměrný model jeskyní

Cestou od parkoviště přicházejí návštěvníci k Domu přírody po dlouhé geostezce, na které je čeká 40 velkých kamenů prezentujících 30 různých druhů hornin uspořádaných podle chronologické posloupnosti. Ty nejstarší jsou z doby před 600 miliony let. Při každém kroku se tak posunete v čase o 1,5 milionu let ve vývoji Země.

Jednou z velkých atrakcí je pak unikátní model Koněpruských jeskyní odlitý z bronzu a umístěný v altánu před hlavním vstupem do Domu přírody Českého krasu. Tento model v trojrozměrném provedení a v měřítku 1 : 100 vznikl po důkladném naskenování všech úseků jeskyní a působí spíše jako moderní umělecké dílo.

Trojrozměrný model Koněpruských jeskyní umístěný před vstupem do Domu přírody Českého krasu

Nedílnou součástí vnější expozice je také nově zrekonstruovaná Naučná stezka Zlatý kůň. Tento okruh má délku necelé čtyři kilometry a zavede vás na klíčová místa národní přírodní památky a přírodní rezervace Kobyla začleněné do Evropsky významné lokality Zlatý kůň.

Spustit audio